NAPRAVLJENA ZA 200 SATI: U Italiji predstavljena jedna od prvih 3D štampanih kuća u svijetu sagrađena od gline

 

italija_3D_kuća

U italijanskom gradu Ravenni predstavljena je jedna od prvih 3D štampanih kuća, koja je djelo kompanije "Mario Cucinella Architects" te je sagrađena od gline.


Kako navodi magazin Architectural Digest, ova neobična građevina nosi nezaboravno ime "Tecla" koje predstavlja potpuno inovativan poduhvat. Građevina od 645 kvadratnih metara čija je školjka u potpunosti izrađena od lokalne gline, jedna je od prvih 3D kuća sa 3D štampom.

italija_3D_kuća

Ime nadahnuto izmišljenim gradom "Thekla" talijanskog pisca Itala Calvina evocira bezvremenost drevne arhitekture u kombinaciji s tehnološkim mogućnostima 21. stoljeća.


Možda se ne smatra dvorcem, ali revolucionarna tehnologija kompanije WASP za 3D štampu uspjela je za samo 200 sati sagraditi jedinstveno zdanje koje se može pohvaliti spavaćom sobom, dnevnim boravkom i kupatilom.

italija_3D_kuća

Još jedan namjerni izbor bio je materijal odnosno glina izrađena kombinacijom lokalne zemlje i vode, koja je i pojednostavila postupak gradnje i stvorila osjećaj povezanosti između vanjske i unutrašnje opreme kuće. Također, materijal je direktan odgovor na klimatske promjene na globalnom nivou.


Iz "Cucinella Architectsa" pojasnili su da je materijal odabran s ciljem da i nedovoljno opskrbljene zajednice koje baš i ne uživaju blagodati industrijalizma mogu koristiti bilo koji dostupni prirodni materijal za efikasnu i održivu izgradnju jeftinih domova. Prirodni elementi ne samo da smanjuju štetne efekte proizvodnje uobičajenih sintetičkih građevinskih materijala, već nude i mnoštvo prednosti.

Na primjer, specifična vrsta gline "Tecla" je samoizolirajuća, što znači da sama može uravnotežiti i toplinsku masu i ventilaciju zida. Drugim riječima, nema potrebe za klima uređajem ili peći jer je "Tecla" dovoljno sposobna za održavanju ugodne klime.


Također, iz kompanije su istakli da korištenje prirodnih materijala u izgradnji domova nije nikakvo revolucionarno otkriće, već drevna dugogodišnja praksa.

klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...