Namirnice koje će pomoći da održite energiju cijelog dana

 

banane_kikiriki_kikiriki-puter_batat_namirnice_energija_vlakna_ugljeni-hidrati_kokice

Neke namirnice mogu podići nivo energije bolje od kofeina, a spadaju u grupu ugljenih hidrata, bogate su vlaknima i sporije se probavljaju pa tako osiguravaju neprekidan tok energije!

 

Ove četiri namirnice pomažu da održimo energiju tokom dana…

 

Kokice

Kokice imaju malo kalorija, masti, šećera i natrija. Dobar su antioksidans i mogu zadovoljiti potrebu za energijom. Kokice su namirnica koju većina ljudi voli, a konzumiraju se samostalno ili u kombinaciji s orašastim plodovima.

 

Kikiriki puter

Ako vam nedostaje energije kikiriki puter je idealna namirnica za vas. Kikiriki puter dobar je izvor proteina i vlakana. Ne mijenja nivo šećera u krvi i savršen je za mršanje. Konzumirajte dvije kašike, dva puta sedmično i smanjićete kilažu.

 

Banane

Banane obiluju kalijumom te pomažu u održavanju potrebne energije. Ako se i u vašem planu ishrane nalazi ovo ukusno i zdravo voće, obogatili ste svoj jelovnik namirnicom koja sadrži puno hranjivih tvari potrebnih za normalno funkcionisanje organizma. Osim što pozitivno utiče na zdravlje, banana vam može poslužiti kao gorivo za trening ili izvor energije za obavljanje svakodnevnih obaveza.

 

Batat

Batat ili slatki krompir konzumira se širom svijeta. Bogat je vlaknima i vitaminom A i C te magnezijumom i željezom, kao i kalijumom. Iako je batat slatkog okusa ne sadrži dodani šećer.

ljepotaizdravlje.ba

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO