5 velikih europskih rijeka kojima se isplati krstariti

 

Putovanja velikim europskim rijekama daju potpuno novu perspektivu kontinenta, te posjetiteljima i zaljubljenicima u prirodu nude netaknutu divljinu i neke od najčarobnijih krajolika...


Dunav

Druga je najduža europska rijeka nakon Volge i protječe kroz središnju i istočnu Europu te prolazi kroz najviše različitih zemalja od svih svjetskih rijeka, njih ukupno deset.

 

Protječe kroz mađarsku prijestolnicu Budimpeštu koju zbog toga nazivaju „kraljicom Dunava“ a vožnja Dunavom po noći kroz grad pravi je spektakl.

 

Kako se putovanje nastavlja prema Crnom moru, krajolik se iz urbanog mijenja u prirodan. Prolaskom kroz Austriju s rijeke puca pogled na brda i osunčane vinograde.

 

Rajna

Kao i Dunav, i Rajna prolazi samim srcem Europe i plovi kroz Švicarske Alpe prema Sjevernom moru. Jedno od najljepših krajolika na tom putovanju nudi Crna šuma u Njemačkoj. Nakon toga prolazi kroz Amsterdam i u tom je gradu simbol mira i opuštanja.


Rhona

Ova se francuska rijeka proteže od Švicarskih Alpa do Mediterana i prolazi kroz mirisna polja lavande i predivne vinograde. Na svakom uglu mogu se kupiti proizvodi od ljekovite ljubičaste biljke, a ljubitelji vina nikako ne smiju propustiti chardonnay i crni pinot!


Seina

Putujete li Francuskom teško da ćete se mimoići s ovom predivnom rijekom. Na njenim se obalama održavaju brojni festivali i umjetnička događanja, a ljubitelji prirode ne smiju propustiti klifove na Alabasterskoj obali koje su istovjetni onim poznatijim, Doverskim klifovima koji se nalaze s druge strane kanala.


Douro

Rijeka Douro vijuga kroz planine Portugala i na svom putu prolazi kroz brojne vinske regije. Od Porta do Salamance, na svom toku nudi mnoštvo zanimljivosti, od ribarskog sela Afurada do arheološkog nalazišta u dolini Coa, na granici sa Španjolskom.

punkufer.dnevnik.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...