Ljepota različitosti

 

PRIHVAĆANJE-PRIHVATITI_SEBE-RAZLIČITOST-USTRAJNOST-USUDITI_SE

Jeste li ikada svjedočili riječima: „Pa tebi to uopće ne pristaje!” ili „To nisi ti!”?

Život je sam po sebi prepun suprotnosti koje je u određenim fazama poprilično teško pomiriti. Vjerujem da ste i sami imali izazova. Od vas se možda očekivalo da stanete s iskustvima koja je vaša duša tražila i da se posvetite životu samo u onim sferama koje ste odabrali kroz profesiju proizašlu iz redovnog obrazovanja. Jer, sve drugo se ne uklapa u vaš profil. Posebice, ako su vaše potrebe za izražavanjem sebe u potpunosti različite od života kojim živite. Sigurno ste se zapitali: „Tko sam ja?” i ubrzo sami sebi dali odgovor: „To nisi ti!”.


Čovjek može reći za sebe da je potpun i cjelovit tek onda kada je u sebi pomirio sve različitosti koje su međusobno suprotne.


„A tko sam ja!?”

Često sam i samu sebe to pitala. Za jedne sam bila osoba koja rješava probleme, za druge prijateljica, za treće hitna pomoć, za četvrte izvor nepresušnih podsmijeha. Tko sam, zapravo, u svemu tome bila ja!?


Možete se truditi koliko god hoćete da vas drugi vide u svjetlu u kojem želite. No, drugi će vas gledati samo onim očima kojima vas u konkretnoj situaciji mogu vidjeti.


Truditi se mijenjati poglede drugih je poput borbe s vjetrenjačama – uzaludan posao. Ne samo da uzrokuje nepotrebno trošenje energije, već će i očekivani rezultat u većini slučajeva izostati. Vaš život je neodvojivo povezan s vašom nutrinom. Ono što se događa unutar vas, zasigurno će se osjetiti u svim sferama vašeg života.


Najbolje je, stoga okrenuti se sebi i raditi na pomirenju svih različitosti unutar sebe. To će se potom osjetiti i u odnosima s drugima, jer ćete početi zračiti sigurnost i povjerenje u sebe i u ono što jeste. Promjena na razini odnosa, posljedično će donijeti promjenu u svim aspektima života.


Osluškujte svoju nutrinu

Osluškujući sebe, možda ste začuli tihi glas svoje nutrine kako vam se obraća: „Uradi to!”. Ali ste ga zanemarili – jer nije u skladu s onim što prezentirate društvu o sebi. Odlučili ste ostati uljuljani u kolotečini svoga života, možda i ispunjeni frustracijom, a izlaz je bio tako blizu. Samo je trebalo otvoriti vrata!


Prihvaćajte sebe i ono što vam dolazi u život

Pustite se u nepoznato. Jednostavno si dozvolite iskustvo. Možda niste navikli prepoznavati znakove koji su vam stavljeni na put i koji vam govore da je upravo sad vrijeme. Nema veze. Važno je da ste donijeli odluku. Već će i sama odluka učiniti da se cijeli vaš univerzum okrene u smjeru ostvarenja vaše namjere.


Što ako se ne usuđujete zakoračiti?

Problem se krije u vašem stavu prema onome što iznutra osjećate da želite. Naučeni ste gledati krajnji rezultat, širu sliku. Naravno da se pojavio strah. Što ako…? Stoga je najbolje krenuti dječjim, malenim koracima. U početku će oni biti nesigurni. Kad steknete sigurnost hoda, možete i trčati.


Kamo će vas put odvesti, u ovom je trenutku potpuno nevažno. Važno je da ste se usudili zakoračiti u pomirenje sebe sa sobom. Ljepota je u tome da ste krenuli. Ako se na putu pojavi nova ideja, prihvatite ju, jer to što se pojavila samo svjedoči vašem rastu u iskustvima i da je vrijeme za nove stvari.


Dozvolite si biti autentični u svakoj situaciji

U početku će se možda pojaviti nelagoda u odnosima s ljudima koji su navikli da ste upravo onakvi kakvi ste dosad bili i da se bavite samo onim stvarima s kojima ste se i dosad bavili. Ali, sjetite se tko ste i zašto ste na taj put uopće krenuli. Cilj se krije u postizanju jedinstva u svemu onome što u svojoj suštini jeste.


Kada u vama nestane potreba za prezentacijom sebe na ovaj ili onaj način, oslobodit će se energija koja je u vama bila zarobljena, možda i godinama. To će vam donijeti novu razinu slobode u izražavanju. Autentičnost će vam opet pomoći da brže i lakše ostvarujete postavljene ciljeve, jer ćete biti bliži svom izvoru. Dobrobiti su, dakle mnogostruke.


Budite ustrajni

Svaka novina u vašem životu zahtijeva određeni prostor i vrijeme, kao i ustrajnost u stjecanju navike da bi ona u konačnici tu i ostala. Danas nemate vremena ili vam se jednostavno ne da? SADA – je upravo najbolje vrijeme za to. Sada imate mogućnost, ne samo pobijediti svoje ustaljene obrasce izražavanja, već i pobjedom starih navika ostvariti osjećaj veće unutarnje vrijednosti, što će vam u konačnici pomoći ostvariti željeni cilj. Stoga, krenite korak po korak i ne odustajte. Rezultat vas možda i iznenadi!


Marina Loboja    suvremenazena.hr )

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO