Istražili smo koji su vitamini i minerali važni za žensko zdravlje

 

vitamini-minerali-zaštita-bolesti-zdrava-prehrana-dodaci-suplementi-žensko-zdravlje

Uravnotežena prehrana izuzetno je bitna za naše zdravlje, a morala bi biti obogaćena i vitaminima i mineralima koji štite zdravlje i jačaju naš imunološki sustav. Iz tog razloga, vrlo je važno obogatiti svoju prehranu zdravim namirnicama koje će nam osigurati sve potrebne nutrijente.


No često kroz prehranu ne možemo unijeti sve bitne vitamine i minerale koji su potrebni za pravilno funkcioniranje organizma stoga je dobro razmisliti o uzimanju određenih dodataka prehrani.


Nedostatak ključnih vitamina i minerala može uzrokovati mnoge probleme poput stresa, tjeskobe, depresije, niskog libida i još puno toga. Ipak, prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani, najbolje je posavjetovati se sa liječnikom.


U nastavku ti otkrivamo neke od najvažnijih vitamina i minerala za žensko zdravlje te njihovu funkciju pa ih nastoj što češće uključiti u svoju prehranu.


Vitamin D

D vitamin jedan je od najvažnijih za naše zdravlje, a boravak na suncu potiče njegovu proizvodnju. Zaslužan je za regulaciju svih onih hormona koji su povezani s raspoloženjem i ponašanjem. Mnogima D vitamin nedostaje, a njegov nedostatak može loše utjecati na imunitet te povećati rizik od raznih kroničnih bolesti. U kombinaciji s kalcijem, D vitamin čuva zdrave kosti, a osobito je bitan za žene u starijoj dobi. Neki od najvažnijih izvora D vitamina su jogurt, jaja, losos, mlijeko i gljive.


Magnezij

Magnezij je mineral koji mnogima nedostaje, no lako ga možemo unijeti kroz prehranu. Namirnice bogate magnezijem su orašasti plodovi, špinat, žitarice i sjemenke. Drugi način je korištenje magnezijevog ulja lokalno. Magnezij može pomoći u borbi protiv nesanice, depresije, stresa i umora.


Probiotici

Probiotici su bakterije koje pomažu u uravnoteženju crijevne flore i važne su za imunološki sustav te za borbu protiv mnogih bolesti. Osim kroz dodatke prehrani, probiotike možemo unijeti i kroz fermentirane namirnice poput jogurta i kefira. Ipak, najučinkovitiji su probiotički pripravci u obliku kapsula i tableta. 


Omega-3 masne kiseline

Znanstveno je dokazano koliko su omega-3 masne kiseline važne za ljudsko zdravlje, štite srce i krvne žile, a nalaze se u ribi, no mogu se unositi i konzumacijom ribljeg ulja odnosno kapsulama u kojima se nalazi. Imaju protuupalna svojstva i dobre su za zdravlje zglobova, ali i za rad mozga. Pojedine studije pokazale su da uzimanje omega-3 masnih kiselina može ukloniti i simptome depresije. 


Kalcij

Kalcij je bitan osobito za žensko zdravlje jer čuva zdravlje kostiju i može zaštititi od osteoporoze. Ne može se proizvesti u tijelu, stoga ga trebamo unositi kroz prehranu. Iako se nalazi u mnogim namirnicama, danas mnogima kalcij nedostaje i to uglavnom radi nezdravog načina života jer masna hrana i kofein otežavaju njegovu apsorpciju. Nalazi se u zelenom povrću poput špinata, blitve i brokule, ali i u mliječnim proizvodima. Ima ga i u mahunarkama.

Željezo

Željezo je jedan od minerala o čijem se manjku često priča, a osobito su pogođene skupine žene, vegetarijanci i trudnice. Simptomi nedostatka željeza su umor i anemija, a nalazi se u crvenom mesu, mahunarkama, soji i žitaricama. Bolju apsorpciju željeza potiče vitamin C pa je dobro uzimati ga kroz prehranu ili u obliku dodataka prehrani.


Vitamin B12

Izvor vitamina B12 je hrana životinjskog podrijetla, a važan je za zdravlje živaca i krvnih stanica. S njegovim nedostatkom često imaju problema vegani, ali i žene pa ga je dobro uzimati u obliku dodataka prehrani. Nalazi se i u prehrambenom kvascu.
zena.rtl.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...