Proteinski prah koji smanjuje visoki tlak i pomaže kod mršavljenja

 

spiruline-good_benefits-healthy_tools-health_care-weight_lose

Spirulina je slatkovodna modrozelena alga ili cijanobakterija koja se može naći u jezerima i ribnjacima diljem svijeta, a posebno u Kini, Australiji i na Havajima. Na tržištu je dostupna u obliku praha, u tabletama i granulama.

 

Nazivaju je superhranom jer sadrži mnoge hranjive tvari. Bogata je bjelančevinama – u 100 grama nalazi se čak 58 grama proteina – i obuhvaća svih devet esencijalnih aminokiselina pa se njezina konzumacija posebno preporučuje osobama poput vegana i vegetarijanaca.

 

Dobar je izvor vitamina A, B, C i E, kalija, kalcija, željeza, magnezija i natrija. Ima više betakarotena od mrkve, a bogata je i klorofilom koji uz željezo poboljšava krvnu sliku pojedinca. Povrh svega, sadrži i značajne količine omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje održavaju zdravlje srca i krvožilnog sustava.

 

Spirulina je ime dobila prema spiralnom obliku alge koja je stara milijardama godina. Prvi pisani podaci o njezinoj konzumaciji datiraju iz 16. stoljeća – Azteci su je primjerice jeli u obliku sušenog kolačića, no vjeruje se kako se dio ljudske prehrane već tisućama godina.

 

Zašto je dobro uzimati spirulinu?

1. Spirulina ima antiupalno djelovanje i jača cijeli imunitet.

 

2. Potiče detoksikaciju organizma.

 

3. Drži apetit pod kontrolom te ubrzava metabolizam.

 

4. Sadrži antioksidante koji su u važni u borbi sa slobodnim radikalima.

 

5. Spirulina regulira šećer u krvi, krvni tlak i kolesterol te se smatra čuvaricom srca i zaštitnicom od kardiovaskularnih bolesti.

 

6. Dobar je saveznik u borbi s anemijom.

 

7. Povećava energiju i ublažava negativne posljedice stresa.

 

Kako konzumirati spirulinu?

Spirulina u prahu najčešće se dodaje smoothiejima, voćnim sokovima, jogurtima, žitnim kašama i pahuljicama. Tijelu ćete podariti više nutrijenata ako ju ne dodajte zagrijanim jelima i pićima.

 

Preporučuje se dnevno unijeti jednu čajnu žličicu spiruline.

 

Trudnice i dojilje svakako bi se trebale konzultirati s liječnikom prije nego što se odluče za uzimanje spiruline, a ta zelenomodra alga nije preporučljiva ni osobama koje imaju problema s bubrezima i jetrom.

 

Bolujte li od bolesti zbog kojih uzimate redovnu terapiju, zatražite mišljenje liječnika o mogućim nuspojavama i kontraindikacijama.

 

Oprez!

Spirulina nije jeftin proizvod i na njemu ne bi trebalo sitničariti s novcem. Uvijek kupujte organsku uzgojenu i testiranu spirulinu. Spirulina se katkad uzgaja u zagađenim vodama, a u prošlosti u nekim su proizvodima pronađeni tragovi teških metala koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje pojedinca.

zadovoljna.dnevnik.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!