Najljepša jezera Evrope koja čekaju da ih otkrijete!

 


Na primer, zašto ne biste sledeće leto more zamenili jednim od mnogih jezera rasutih širom kontinenta. Neka od njih su poznata, neka manje poznata, ali svaki je slatkovodni raj koji može da vas iznenadi, pa čak i postane vaše novo omiljeno mesto za odmor.

 

Jezero Izeo (Italija)

Čini se da lombardijska jezera Komo i Garda dobijaju svu slavu, ali mistično jezero Izeo (Iseo) je skriveni dragulj koji tek treba da otkrijete. Daleko manje pretenciozno jezero nudi znatno manje gužve od ostalih jezera u regionu. Njegove obale prostiru se u raznim selima duž severne Italije u podnožju Alpa.

View this post on Instagram

A post shared by Lago d'Iseo (@visitlakeiseo) on

 

Mesta imaju pomalo švajcarski osećaj dok koračate prema granici. Ukrcajte se na nekoliko evra na trajekt do Monte Isole, gde možete da rentirate bajs i prošetate se oko šarmantnog ostrva bez automobila. Obavezno se okupajte u hladnoj ali čistoj vodi ili se prepustite morskim plodovima u jednom od lokalnih restorana.

 

 

Kombinujte putovanje jezerom sa degustacijom vina u obližnjoj regiji Franciacorta, koja proizvodi penušavo vino pomoću metode Champagne.

 

Jezera Enol i Ercina (Španija)

Smeštena duboko u nacionalnom parku Picos de Europa, jezera Enol i Ercina su neka od najslikovitijih u čitavoj Evropi.

View this post on Instagram

Stand up and enjoy the show

A post shared by Jose Miguel Álvarez (@jalvarxz) on

 

Ova dva jezera okružena snegom i planinama samo su deo prelepog nacionalnog parka, koji je takođe dom čuvene ružičaste crkve Santa Maria koja se uskovitlala u magli na vrhu brda i pećine, u kojoj je Bogorodica Marij, kako stoji u jednoj legendi, primećena tokom bitke 722.

View this post on Instagram

A post shared by Rebecca Roper (@rebeccaroper_) on

 

 

Nakon što završite divljenje znamenitostima, uživajte u srdačnoj asturijskoj kuhinji. Probajte fabadu (paprike i pasulj sa kobasicom) ili 50+ različitih vrsta sireva u regiji.

 

Jezero Bled (Slovenija)

Romantično Bledsko jezero je sve popularnije proteklih godina, što i ne čudi kada vidite njegovu modrotirkiznu nijansu i slikoviti srednjovekovni dvorac, vešto postavljen usred jezera na malom šumovitom ostrvu. Jezero je okruženo krševitim planinskim vrhovima i zelenim brežuljcima, a najbolji pogled iz vazduha možete pronaći nakon pešačenja do Male Osojnice.

 

Probajte lokalnu rakiju (probajte ukuse poput kupine ili trešnje) uz sendviče sa kobasicama te organizujte piknik uz obalu. Takođe možete da se vozite 40 minuta zapadno do Bohinjskog jezera, mirnijeg, neobičnijeg jezera okruženog planinama.

 

Jezero Hallstatt (Austrija)

Da biste upoznali austrijski šarm, uputite se do sela Hallstatt koji se nalazi na istoimenom jezeru. I grad i jezero okružuju planine Salzkammergut, niz severnih krečnjačkih Alpa. Grad Halštat je pod zaštitom UNESCO-a i poznat je po obližnjim slanim pećinama. U letnjim mesecima grad je bez automobila, što ga čini idealnim za laganu šetnju praćenu energičnim kupanjem u jezeru.

Region je takođe popularan za biciklizam, planinarenje i veslanje. Obavezno ručajte u nekim od halštatskih restorana da biste probali austrijska vina i sveže ulovljenu jezersku pastrmku.

 

Nacionalni park Plitvička jezera (Hrvatska)

Sa više od 100 kvadratnih kilometara šume pored jezera, Plitvička jezera nude dovoljno prostora za planinarenje, vožnju biciklom i prikaz neverovatno promenljivih plavo-zelenih nijansi jezera, od kojih neka prelaze u vodopade.

View this post on Instagram

A post shared by "BEAUTIFUL DESTINATIONS" (@giveuspix) on

 


Ako želite da uživate na otvorenom, park nudi veliki izbor mesta za kampovanje. Iako je zabranjeno plivati u jezerima, možete se voziti nekoliko kilometara severno do Korane i tamo zaroniti u vodu.

 

Ženevsko jezero (Švajcarska)

Prostirući se i Švajcarskom i Francuskom, Ženevsko jezero je jedno od najpopularnijih i najvećih jezera u Centralnoj Evropi. Švajcarska strana je posebno zanimljiva ako volite vino. Vinogradi Lavauk, koji se smatraju UNESCO-vom svetskom baštinom, još iz rimskih vremena, vijugaju se duž obala jezera skoro 32 kilometara.

 

 

Gradovi Ženeva i Lozana leže na jezeru, pa će možda biti teško odlučiti se gde da vam bude matična baza. Preporučujemo vam da vidite oboje ako imate vremena. I ne propustite posetu zamku Chillon iz 13. veka u Montreuku.

 

Lovatnet (Norveška)

Lovatnet je jezero u opštini Strin u okrugu Vestland. Ono što Lovatnet čini tako lepim je nestvarna zelena boja koja dolazi iz otopljene vode sa glečera koji leže na planinskim vrhovima okolo. Jezero ima površinu od 10.4 kvadratna kilometra, dugo je 11 kilometara i nalazi se na 52 metra nadmorske visine.

View this post on Instagram

A post shared by lovatnet (@lovatnet) on


pressserbia.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!