Detoks crnim grožđem

 


Ova kratka dijeta odlična je za čišćenje organizma od toksina nakon ljeta i pripremu za hladnije dane. Detoks crnim grožđem umiruje i vraća tijelu energiju, pomlađuje organizam, proljepšava kožu i kosu, regulira probavu, štiti od bolesti.

 

Crno grožđe ima antioksidativno, protuupalno i antialergijsko djelovanje zahvaljujući flavonoidima čija koncentracija je najveća u opni bobice i u košticama. Inače, flavonoidi su nusprodukti koji nastaju metabolizmom biljaka, bogati su antioksidansima i vrlo su zdravi za ljudski organizam, a između ostalog, čuvaju zdravlje kardiovaskularnog i živčanog sustava. Stručnjaci savjetuju povremenu kratku dijetu crnim grožđem kako bi se tijelo očistilo i regeneriralo.

 

Radi se o detoksu u trajanju od jednog do tri dana, a ovo doba godine je idealno za to jer je obilje grožđa na tržištu

"Važno je znati da se radi o namirnici izrazito alkalizirajućih svojstava što je u slučaju izloženosti stresu posebno korisno. Zbog svog sastava crno grožđe nazivamo prirodnim tonikom koji detoksicira ljudski organizam. Kao i većina voća dobar je izvor vode, minerala i vitamina. U 100 g grožđa imamo oko 120 kcal što znači da jedan kilogram slasnih bobica daje čak 1200 kcal", objasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistica, Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita i posebno naglasila da je povremena dijeta crnim grožđem prikladna isključivo za zdrave ljude.

 

Ukoliko nisi posve sigurna smiješ li zbog zdravlja posegnuti za ovakvom vrstom detoksa organizma, posavjetuj se sa svojim liječnikom. "Za zdrave osobe, koje nemaju ograničenja u prehrani po drugoj osnovi, par dana selektivne dijete sa crnim grožđem može biti blagotvorno. Grožđe potiče normalnu probavu i djeluje diuretski. Detoks grožđem jednodnevni ili dvodnevni je u praksi najčešće primjenjivani voćni 'post' što zbog visoke vrijednosti ove namirnice, a što i iz razloga jer grožđe daje zadovoljavajući osjećaj sitosti", dodala je.

 

Kilogram i pol grožđa dnevno u šest obroka

Nutricionistica savjetuje da se tijekom ove detoks dijete dnevno pojede oko kilogram i pol grožđa u četiri do šest obroka, to je optimalna količina. Također, važno je piti vodu tijekom detoksa, najmanje nekoliko čaša na dan. Napominje da u slučaju osjećaja tremora u rukama i nogama te bilo koje vrste nelagode, svakako u prehranu treba uvrstiti mješoviti obrok.

 

"S pravom možemo ustvrditi kako je resveratrol (prirodni antioksidans) najpoznatiji polifenol, a preporučuju se kao antioksidansi za zdravije srce i krvne žile te kod pretilosti. Znanstvena zajednica je detaljno istražila ovaj sastojak koji proizvodi loza na plodu crnog grožđa u kasnoj fazi zrenja. I što je izloženost loze UV zracima veća više je resveratrola", pojasnila nam je Olja Martinić.

 

Važno je, kaže, dobro sažvakati svaku bobicu zajedno sa sjemenkama jer su i one odlične za naš organizam. "Ljubitelji crnog grožđa svakako trebaju temeljito sažvakati plod i pokušati zagristi sjemenke. U sjemenkama se nalaze male količine ulja koje se u posljednjim desetljećima proizvode hladnim prešanjem te se na tržištu nalazi kao najskuplje ulje na svijetu", dodala je.

 

Detoks dijeta grožđa

·        Koliko pojesti dnevno - 1,5 kg grožđa u 4 do 6 obroka

·        Voda - Nekoliko čaša na dan

·        Trajanje - od jednog do najviše tri dana

·        Za koga je - samo za zdrave ljude

miss7zdrava.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!