Budite malo “sebične” i više uživajte u životu

 

Ljeto je prošlo, nekim čudom bliži se kraj ove anksiozne godine, ali mi se svakako i dalje osjećamo nesigurno i zabrinuto po pitanju budućnosti. Pokušavamo da budemo dobre prijateljice, djevojke ili žene, ćerke, sestre i majke, sve kako bismo drugima u ovoj godini unijele mir ali, šta je sa nama samima? Ukoliko ne brinemo dovoljno o sebi i svu svoju energiju ulažemo u druge, u jednom trenutku ćemo neminovno istrošiti baterije i nećemo više ni moći da se damo. Zato, vrijeme je da razbijemo mit “dobre nesebične devojke” i shvatimo da je sebičnost nekada okej. Ne samo da je okej, nego nam je i potrebna da iskažemo ljubav prema sebi prenosi wannabemagazine.com

 

I da, naravno, ne mislim na onu lošu vrstu sebičnosti gdje gledate svoj interes na uštrb nekog drugog. Ne, pričam o malim stvarima koje možete da promijenite i malim ritualima opuštanja koje treba da dozvolite da priuštite sebi, jer ostatak života sigurno može da sačeka tih sat vremena kada biste se opustile uz epizodu svoje omiljene serije. Jer kao što niko ne može biti savršen u očima drugih, ma šta god činio, niko ne može biti ni potpuno nesebičan, ma šta god činio. Zato, vrijeme je da svoju sudbinu uzmete iz tuđih ruku natrag u svoje i primjenite ovih nekoliko “sebičnih” savjeta.

 

Prestanite da dajete previše

Ovo je prva stvar koju morate da naučite a koja je najteža. Nekako, u toku života uspjeli su da nas nauče da je žrtvovanje sebe za drugoga veliki gest i da su osobe koje stavljaju druge ispred sebe savršene, požrtvovane i najbolje. To, ipak, nije istina. Jer, iskreno, da li vam je iko tražio sve to? U ovakvim situacijama, često se dogodi da se mi preko svake mjere damo, a partner nam ne pruži adekvatan odgovor ogromne zahvalnosti koji mi zapravo potajno očekujemo a mi smo onda isfrustrirani. Zato, samo razumno u davanju. Vaš partner isto koliko i vi ima i kapacitet da da i potrebu da učini nešto za sebe, i sigurno ne očekuje od vas da nemate iste te porive za sebe. Volite sebe jednako kao druge, i vidjećete da će vas i drugi više cijeniti zbog toga.

 

Stavite svoju dnevnu rutinu na papir

Ukoliko više niste sigurni koji je dan i datum i ne znate gdje vam je glava i gdje je pre trebalo da odete, a onda je dan već gotov i vi shvatate da zapravo niste uradili ništa konkretno – vrijeme je za reset. Ispišite svoju dnevnu, ili večernju rutinu i svoje planove za naredne dane i dobro sagledajte koliko vremena trošite na koga i na šta. Kada vam sve bude na papiru i pred očima, biće vam lakše da unesete potrebne izmjene.

 

Pronađite u rutini mjesta za self-care vrijeme

Da, sigurno imate taj jedan prazan slot između nečega i nečeg drugog. Razmislite koja je neka aktivnost u kojoj uživate a koja je pritom dobra za vaše tijelo ili vaš duh. Da, to može biti opuštanje uz seriju ili knjigu, ali možda bi bilo dobro da porazmislite o aktivnosti koja će doprinijeti i tjelesnom i duhovnom istovremeno, kao što je joga kod kuće, topla kupka uz masku za lice, pravljenje zdrave salate i vode sa limunom koju ćete na miru pojesti na terasi.. Svakako, na vama je da odaberete svoj ritual.

 

Nađite “sidro” rutine i vežite self-care za njega

Ukoliko vam je teško da pronađete odgovarajući trenutak za self-care vrijeme u toku dana, ili ga stalno pomjerate, odlažete i zaboravljate na njega pod parolom “od sutra ću”, evo kako da po brzom postupku natjerate sebe na brigu o sebi. Svako od nas u rutini ima neku “sidro” aktivnost, koju bez obzira na sve uradimo. Na primjer, stavljanje kafe ujutru, podizanje roletni ili puštanje jutarnjeg programa. Dakle, povežite self-care aktivnost za svoje sidro. Svakog dana, odmah nakon što obavite aktivnost koju ponavljate iz dana u dan, krenite u svoj self-care ritual. Vremenom, ova povezanost će postati sasvim prirodna i nećete moći bez self-care rutine da zamislite dan, kao što ne možete ni bez “sidra”.

 

Jovana/wannabemagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...