Mršavite uz laneno sjeme


mršavljenje-laneno-sjeme-jogurt
Žlica lanenog sjemena sadrži 3 grama vlakana i 2 grama proteina. Laneno sjeme također sadrži dva do tri puta veću količinu omega-3 masnih kiselina u usporedbi s orasima. Mljeveno laneno sjeme je dobro za mršavljenje, zahvaljujući vlaknima koja daju osjećaj sitosti i doprinose redovitoj probavi. Osim toga stabilizira i šećer u krvi.

Mnogi biljku lana smatraju najvrjednijom biljkom na svijetu jer se od njezine stabljike izrađuje ugodno platno za izradu najfinijih odjevnih predmeta, ali više zbog toga što sadrži niz korisnih prehrambenih tvari. Lan sadrži vitamine E i B, kalcij, kalij, cink, fosfor selen i magnezij.

Najvažniji sastojak lana je lignin za koji je dokazano da ima antioksidacijska svojstva. U strukturi lanenog sjemena nalazi se rastvorljive i nerastvorljive tvari blagotvorne za opće zdravlje, za probavu, za čišćenje crijeva, ali i za održavanje idealne tjelesne težine. Smatra se da lan ima više vlakana od bilo koje biljke.

Upravo zbog ovakve strukture, lan se preporučuje osobama koje se na prirodan način žele riješiti viška kilograma jer smanjuje osjećaj gladi i daje osjećaj sitosti.

Recept za mršavljenje
Ako želiš skinuti višak kilograma - potrebno je u popodnevnim satima uzimati jednu jušnu žlicu mljevenog lanenog sjemena pomiješanu s 2 dcl soka ili nemasnog jogurta. Ovakav obrok dugo će te držati sitom, nećeš osjećati glad te ćeš izbjeći osjećaj nadutosti.
Prijepodnevna upotreba lana preporučuje se na sljedeći način - dvije jušne žlice mljevenog lanenog sjemena dodati u juhu, varivo ili u prirodni voćni sok, jogurt ili kefir. Ovako pripremljen obrok mogu konzumirati osobe svih dobi, od djece do starih. Oprez se jedino preporučuje kod trudnica koje bi trebale savjetovati svog liječnika prije upotrebe sjemena lana.
Za bolju probavu - zgnječiti 125 g svježeg sira i pomiješati s naribanom jabukom. Dodati žlicu sjemenki lana i žličicu meda. Uzimati kao jutarnji ili večernji obrok.
Za reguliranje rada crijeva, čišćenja probavnog trakta i normalizaciju stolice - u 2 dcl kuhane vode ubaciti 8-10 grama mljevenog lana. Ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata pa procijediti. Najbolje je popiti tri puta tijekom dana.

Još nekoliko ideja kako uvrstiti lan u svakodnevnu prehranu
·        U smoothie dodaj 1 do 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki.
·        U žitarice za doručak dodaj žlicu mljevenog lanenog sjemena.
·        Salatama i preljevima dodaj žličicu mljevenog lanenog sjemena.
·        Mljeveno laneno sjeme ispeci na kolačićima, muffinima, kruhu i ostalim pecivima.
·        Napravi "laneno jaje", umjesto da u pečenim proizvodima koristiš obično jaje. Žlicu lanenih sjemenki pomiješaj s 1/4 šalice vode (pusti da odstoji 15 minuta).
Miss7zdrava.24sata.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...