6 eteričnih ulja za rast i snažnu, zdravu kosu bez ispadanja

 

kosa-ljepota-eterična-ulja-opadanje_kose
U posljednje se vrijeme čini kao da su eterična ulja rješenja za (gotovo) sve. Od podizanja raspoloženja do umirivanja uboda od kukaca, u sebi kriju mnoga blagotvorna svojstva. Koriste se u svrhu poboljšanja zdravlja, a jeste li znali da bi mogli ostaviti trag i na kosi? Koncentrirana eteriččna ulja mogu udahnuti novi život vašim vlasima i čak joj pomoći u rastu.


Eterična ulja su puna vitamina i hranjivih sastojaka koji mogu njegovati kosu i vlasište, potaknuti rast kose, smiriti upaljeno vlasište i pomoći u uklanjanju nakupljenih proizvoda. I dok ne postoji čarobna pilula koja će vam preko noći podariti dugu kosu kakvu ima Trnoružica, eksperimentiranje s eteričnim uljima vam zasigurno neće škoditi.


Ipak, pristupite s dozom opreza

Ali prije nego što se bacite na posao, ipak trebate pripaziti neke stvari. Prvo, uvijek miješajte eterično ulje s nekim proizvodom za kosu jer ga nije dobro nanositi izravno na kožu. Također, nemojte ga ostavljati predugo na vlasištu kako ne bi začepio folikule kose – bit će dovoljno da ga masirate nekoliko minuta te dobro isperete šamponom. Na taj ćete način apsorbirati sve blagodati, a isprati višak.


Kao i kod bilo koje uporabe eteričnih ulja, također ćete htjeti izbjeći kontakt s očima i biti svjesni osjetljivosti kože koja varira od osobe do osobe. Prije uporabe, napravite test na malom području kože i – čitajte upute. Kad ste spremni, stručnjaci savjetuju neko od ovih ulja:


Prava lavanda

Prava lavanda nije nepoznanica proizvodima za njegu kose. Često se dodajete šamponima i regeneratorima zbog svog umirujućeg cvjetnog mirisa. No frizeri kažu da može pomoći i u rastu. Jedna studija je otkrila da primjena ulja lavande značajno povećava broj folikula dlaka i produbljuje njihovu dubinu. Dodajte nekoliko kapi prave lavande svom regeneratoru i ostavite ga da djeluje 10 minuta prije ispiranja.


Atlaski ili himalajski cedar

Kako biste oživjeli beživotne pramenove, posegnite za cedrovinom. Kad se umasira u vlasište, pospješuje sjaj i debljinu dlake. Jedna je studija također otkrila da može pomoći preokrenuti gubitak kose.


Čajevac

Čajevac nije stranac u svijetu kose. Daje vlasištu osvježavajući osjećaj i izvrstan je za uspostavljanje ravnoteže vlasišta. Čisti i pročišćava nakupine na vlasištu. Možete ga upariti s ružmarinovim ili kokosovim uljem i umasirati prije šamponiranja.


Ružmarin cineol

Kad je riječ o poticanju prokrvljenosti vlasišta, onda je ružmarin cineol tu prava zvijezda. Ukapajte nekoliko kapi u svoj regenerator i ostavite da djeluje nekoliko minuta.


Limun

Osim što oživljava sva vaša osjetila, limunovo ulje pročišćava vlasište i može smanjiti perut. Ovo citrusno ulje potiče cirkulaciju i pročišćava vlasište od masnoće. Dakle, ako vam se učini da vam vlasište ili kosa djeluju pretjerano masno, dodajte nekoliko kapi ovog ulja svom šamponu.


Paprena metvica

Što se tiče njege kose, paprena metvica je među popularnim sastojcima sredstava za njegu kose, pogotvo kod muškaraca, ali jedno je istraživanje otkrilo da pomaže u rastu kose. I baš poput čajevca, daje vlasištu osvježavajuću senzaciju i pojačava cirkulaciju, što ima posljedične veze s rastom kose. Ne škodi isprobati, zar ne?

naturala.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...