Dermatolozi otkrivaju kako da tretirate opekotine izazvane sunčanjem


Ljeto je i sve više vremena provodimo na otvorenom, zbog toga bismo trebali posvetiti dodatnu pažnju zaštiti od sunca. Naprimjer hladno mlijeko, tačnije proteini koje sadrži, može vam pomoći u umirivanju upaljene kože.

Mlijeko također sadrži i mliječnu kiselinu koja pomaže u sprečavanju ljuštenja kože. Kako biste učinkovito nanijeli mlijeko na tijelo, dermatologinja Tsippora Shainhouse savjetuje da meku krpu namočite u hladno mlijeko i potom izgorjelu kožu natopite mlijekom kako biste je ohladili.

Uvijek dobra opcija je i da na tijelo nanesete hidrokortizonsku kremu.

"Nanesite tanak sloj hidrokortizonske kreme dva-tri puta dnevno u trajanju do sedam dana. To pomaže u smanjenju upale kože", rekla je Shainhouse.

Shainhouse također preporučuje i korištenje hladnih obloga kako bi se smanjio osjećaj pečenja."Hladna voda će ohladiti vruću i izgorjelu kožu. Također će privremeno minimizirati bol širenjem temperaturalnih impulsa", kazala je.

Vjerovali ili ne, obloge od crnog ili zelenog čaja su prirodan lijek za opekotine od sunca, jer sadrže tanite - prirodne polifenole koji imaju protuupalno svojstvo.

Da biste napravili vlastiti čajni oblog, skuhajte čaj i sačekajte da se ohladi. Zatim umočite krpu u čaj i stavite na opečenu kožu.

Aloe vera gel također je dobar za vašu kožu, jer biljka aloe vera ima sastojke protuupalnih svojstava koja mogu pomoći u liječenju opekotina.

"Aloe vera sadrži spoj zvan aloin koji ima protuupalna svojstva koja pomažu u smanjenju crvenila, oteklina i bolova, a može pomoći u ubrzavanju zacjeljivanja kod blagih do umjerenih opekotina", rekla je.

No, budući da je aloe vera prirodni biljni sastojak, Shainhouse je upozorila da može izazvati alergijski kontaktni dermatitis ako niste pažljivi. Zbog toga je važno izvršiti test na zglobu prije nego što ga nastavite koristiti.

Povećajte unos vitamina D. On ubrzava proces ozdravljenja, posebno ukoliko se uzima u velikim dozama.

Proizvode koji sadrže alkohol nemojte koristiti na koži dok je upaljena. Također se ne preporučuje ni korištenje maslaca ili vazelina.
klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...