Da li je moguće razbuđivanje bez kafe?


wake_up-sleeaping-good_dream-morning_with_coffee-coffee-coffee_time-morning_with_out_coffe-morning_coffee
„Nema teorije da se razbudim dok ne popijem kafu!” Ovu rečenicu vjerovatno i većina vas konstantno ponavlja svako jutro. S obzirom da nemamo izbora i da u osam sati već treba da budemo svježi i puni energije na radnom mjestu, u školi ili na treningu, vrijeme je za promjene jutarnjih navika i učenja šta znači razbuđivanje bez kafe.

Ipak, od šoljice kafe postoje i drugi mnogo zdraviji načini da jutro započneš puna energije, a ZdraviJa u nastavku donosi i koji su to.

Pripremi se noć prije
Ako se dobro i kvalitetno ne naspavaš, ujutro baš nećeš imati želju da ustaneš iz kreveta. Savjetujemo ti da ne ostaješ budna do kasno gledajući televizor, telefon ili računar. Potrebno je da sat vremena prije spavanja ugasiš svu elektroniku, i opustiš se u pjenušavoj kupki, čitanjem knjige ili pisanjem dnevnika. Ove opuštajuće aktivnosti će te prirodno opustiti i pripremiti za miran san.

Lezi ranije
Iako naveče voliš da gledate omiljeni film, seriju ili da provodiš vrijeme na društvenim mrežama, nažalost, te navike moraćeš da promijeniš. Potrudi se da legne prije ponoći, a da televizor ili telefon zamijeniš dobrom knjigom koja će te pritom i uspavati.

Popij čaj od kamilice
Svaku veče prije spavanja spremi sebi čaj od kamilice koji će da te smiri i uspava. Kamilica djeluje opuštajuće na tijelo, te će ubrzati proces uspavljivanja.

Idi na spavanje u isto vrijeme
Ako svakim danom mijenjaš raspored spavanja i buđenja, tvoje tijelo više neće znati šta da očekuje. Iako je iskušenje tokom vikenda leći na vrijeme, pokušaj bar da ne spavaš mnogo duže nego radnim danima.

Ne pomjeraj alarm
Ako si i ti među spavalicama koje ne ustaju na prvi zvuk alarma, ova promjena je idealna za tebe. Pomjeranje alarma, tačnije konstantno pritiskanje opcije „snooze”, jedna je od najvećih grešaka koju možeš napraviti ujutru.

Kada pomjeriš alarm i nastaviš da spavate koji minut duže, zapravo daješ svom tijelu mogućnost da započne krug spavanja ponovo, te na taj način upadaš u još dublji san. To znači, da kada sljedeći put tvoj telefon zazvoni, biće ti još teže ustati nego prvi put. Zbog toga zaboravi na „snooze” opciju.

Pusti svjetlost u sobu
Izlaganje svjetlosti je prirodni indikator za naše tijelo da je vrijeme da budemo budni. Naravno, možeš se probuditi i uključiti svjetla, ali ako imaš problema da izađeš iz kreveta da bi uključila svjetla, onda ostavi svoje roletne otvorenim ili dignutim. Puštanje prirodne svjetlosti u sobu daće signal tvom tijelu čim se probudiš da je vrijeme da se razbuđuješ.

Obavi jutarnje rastezanje
Prije nego što iskočiš iz kreveta potrudi se da se minut do dva rastegneš, te udahneš duboko nekoliko puta. Jutarnje rastezanje poboljšava tvoje zdravlje, kako mentalno tako i fizičko.

Možda te bude interesovalo i koja je to zdrava hrana kojom možete zamijeniti šoljicu kafe.

Popij vodu prije nego što ustaneš
Veče prije spavanja stavi čašu vode na svoj noćni ormarić i svako jutro prije nego što ti stopala dotaknu pod popij čašu vode. Tokom noći naše tijelo gubi vodu, te je poželjno da popijemo čašu vode čim ustanemo.

Slušaj muziku
Svako jutro kada ugasiš alarm, odmah pusti svoj omiljeni radio ili play listu. Muzika će te razbuditi, a pritom i oraspoložiti. Takođe, na putu do kupatila zapleši ili počni da pjevaš.

Svima nam je već poznato da muzika utiče na raspoloženje, i to uglavnom pozitivno. Zato svako jutro započni veselim notama i plesom. Dok se spremaš za posao, pusti omiljenu pjesmu i uživaj u njenom ritmu.

Ugasi notifikacije na telefonu
Jutarnje poruke, vijesti, te druge notifikacije mogu samo da te iznerviraju, te oduzmu vrijeme. Potrudi se da ujutru sačuvaš što više vremena i dozvoliš sebi da se na miru spremiš i doručkuješ. Ni ne primijetimo koliko vremena izgubimo dok odgovorimo na razne poruke i email-ove koje su stigle tokom noći. Zbog toga, notifications off.

Pročitaj nešto pozitivno
Svako jutro pročitaj nešto što će ti dati snagu i što će te motivisati. Bilo da je u pitanju citat ili stranica omiljene knjige, potrudi se da svako jutro pročitaš nešto inspirativno!

Za inspiraciju pogledaj koje smo mi našli mantre koje će ti život učiniti život ljepšim.

Odradi trening
Jutarnji treninzi se smatraju najproduktivnijim, jer ujutru posjedujemo najviše energije. Otiđi u okolni park na trčanje ili dan započni vježbama kod kuće. U slučaju da nemaš dovoljno vremena za jutarnji trening ipak odvoj koji minut za istezanje ili zagrijavanje.

Vježbanje je dokazan način da podigneš energiju, naročito ujutro. Ukoliko ti nije zgodno da ujutro ideš u teretanu, možeš iskoristiti neke od online programa za vježbanje, koji će takođe biti od koristi. Inspiraciju možeš potražiti i u našoj rubrici Vježbam.

Istuširaj se
Ugodan topao tuš je odličan način za jutarnje razbuđivanje. Za dodatnu količinu pozitivne energije u rutinu tušranja dodaj i aromaterapiju. Možeš napraviti tablete za tuširanje koristeći eterična ulja. Citrusni mirisi kao što su limun, narandža i grejpfrut mogu povećati proizvodnju serotonina, hormona koji nas čini zadovoljnim. Takođe smanjuju nivo norepinefrina, stresnog hormona koji će ti pomoći da se osjećaš opušteno.

Ako ne možeš da se razbudiš, onda za tuširanje koristi hladniju vodu kako bi se razbudila. Takođe, dok se tuširaš slušaj svoju omiljenu muziku.

Doručkuj zdravo
Ovo si čula i pročitala bezbroj puta, ali doručak je uistinu najvažniji obrok u danu. Zdrav doručak će ti dati potrebnu energiju za sjajan nastavak energičnog poslovnog dana. Izaberi doručak koji će sadržati proteine, kompleksne ugljene hidrate i zdrave masti. Inspiraciju potraži u našoj rubrici Pravim.

Ako si među onima koji ne vole da jedu ujturu, onda se potrudi da bar popiješ cijeđeni sok ili smoothie.

Izađi na svjež vazduh
Ukoliko si u mogućnosti, pješači do posla i udahni malo svježeg vazduha koji će te sigurno razbuditi. Istraživanja su pokazala da provođenje vremena u prirodi na svježem vazduhu povećava energiju kod 90 odsto ljudi.

Napravi jutarnji, energetski smoothie za razbuđivanje koji u sebi sadrže kafu.

Nadamo se da ćemo ti ovim savjetima olakšati buđenje, te podstaknuti da na zdrav način promišljaš o spavanju, vježbanju, ishrani i mentalnom zdravlju.
zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!