Upoznajte se sa skandinavskim filozofijama sretnog življenja


SREĆA-HYGGE-LAGOM-FIKA-NAVIKE-srecan-život-skandinavija
Meik Wiking, direktor Instituta za istraživanje sreće je vjerujemo glavni krivac za svjetsku zaluđenost skandinavskim načinom života.

Kada je prije dvije godine objavio knjigu ”Hygge – danski recept za sretan život“, koja je postala bestseller, pokazao nam je zašto se Skandinavci ubrajaju među najsretnije ljude na svijetu, ali i otkrio kako provoditi dragocjeno vrijeme, kao i kako postići zajedništvo i istinsko zadovoljstvo.

Potaknuo nas je i da saznamo kako se Skandinavke odijevajaju, kako uređuju dom, balkon, ali i da istražimo njihove koncepte sretnog življenja.
#OstaniKući nas je motivirao da se prisjetimo nekih od njih i što je uistinu potrebno za sreću.

HYGGE
Hygge je uživanje u sadašnjem trenutku.
Osmijeh koji vam se pojavi na licu kada s mužem gledate fotografije s vjenčanja, miris domaćeg kruha iz kuhinje, emocija koja se javlja u vama dok zavijeni u dekicu uživate u knjizi.
Hygge potiče na kreiranje tople atmosfere u domu i uživanje u stvarima koje su dobre u vašem životu, kao i ljudima koji su oko vas.
Kako biste u vašem interijeru kreirali hygge, dodajte svijeće, lampice, mirisne svijeće, svježe cvijeće, obiteljske fotografije…


LAGOM
Lagom predstavlja nešto umjereno, ne previše, ne premalo, nego dovoljno, baš onoliko koliko nam treba.
Odjeća, hrana i ambijent mogu biti lagom, kao i vaša jutarnja kava ili raspoloženje, sudeći po Šveđanima.
Lagom je zapravo podsjetnik da uživamo u malim stvarima kojima je ispunjena naša svakodnevica.


NIKSEN
Niksen je danski koncept koji podsjeća da si čak i u užurbanom tempu dozvolimo malu pauzu te malo lijenosti.
Niksen motivira da usporimo. Period odmora ne bi trebao trajati duže od sat vremena, a relaksirati se možete uz fiku, čaj, knjigu...


FIKA
Doslovno prevedeno, fika znači imati kavu, no, ono što je ključno naglasiti jeste da fika zapravo predstavlja stanku tijekom kojih se možemo prisjetimo svih dobrih stvari u životu. 
Fika je tako ujedno i mala pauza za uživanje u toplom napitku, najčešće popraćeno ukusnim slasticama, ali i društvom dragih ljudi. Vjerujemo da bi naša inačica za ovu riječ bio upravo ćeif.
Kako biste u udobnosti doma kreirali ovaj ritual, jednostavno napravite pauzu od dvadeset minuta od svih dnevnih obveza, u omiljenu šalicu uspite kavu, poslužite si i slasticu te uživajte u ovom opuštenom trenutku. 

Piše: bonjour.ba

Budi najbolja verzija sebe !!!