U 110. godini prkosi koronavirusu: Preživjela sam španjolsku gripu i građanski rat pa ću i ovo


Koronavirus - COVID-19 -  Španjolska
Luisa Vázquez de Silva, rođena prije 110 godina u gradiću Pontevedra na sjeveru Španjolske, preživjela je ‘španjolsku gripu’ i građanski rat, a sada je uvjerena kako će nadživjeti i koronavirus.

Poznata pod nadimkom Lulú, ta živahna starica sanja o ukidanja restrikcija pod kojim se već tri tjedna nalazi 47 milijuna stanovnika Španjolske zatvorenih u svojim stanovima.

Jedva čeka trenutak da protegne noge na sunčanim ulicama jer, kaže, stiže proljeće.

Ako netko zna kako se nositi s pandemijom onda je to upravo ona. Preživjela je smrtonosnu gripu iz 1918. godine iako priznaje da je se ne sjeća dobro. Bila sam jako mala, imala sam sedam ili osam godina, rekla je za španjolsku televiziju TVE preko Skypea.

Nakon toga je prošla i kroz drugu veliku tragediju u povijesti zemlje, građanski rat od 1936. do 1939. Svjedočila je diktaturi i uvođenju demokracije.

Premda nema djece, ima 87 članova rodbine. Neki od njih, premda ne žive u Pontevedri, stigli su u taj gradić u pokrajini Galiciji kako bi ju iznenadili na njen 110. rođendan.

U dogovoru s mjesnom upravom četvero njih je sa zaštitnim maskama i rukavicama došlo ispred ulaza njene zgrade, pa razvilo transparent Sretan ti 110. rođendan.

No, to nije bilo sve. Četiri policijska automobila s upaljenim rotirnim svjetlima i sirenama, njoj u čast, parkirala su se u koloni ispred ulaza. Kada je Lulú izašla na prozor da vidi što se događa, policajci su stajali na ulici te joj pljeskali. Svi zajedno su joj tada zapjevali onu poznatu Sretan ti rođendan.
Lulú puna emocija i nasmiješena mahala im je rukom s prozora trećeg kata.

Nisam ovo očekivala, bilo je ovo iznenađenje, istaknula je.

Pontevedra je ovom gestom dodatno ohrabrila svoju najstariju stanovnicu među 83.000 žitelja u trenutku kada koronavirus galopira Španjolskom. Dosad je preminulo gotovo 8.500 osoba, a više žrtava ima samo Italija.

Oko 70 posto umrlih imalo je preko 80 godina.

Moramo se paziti bolesti, rekla je Lulú. A kada ona prođe dvostruko ću proslaviti rođendan, sa svima s kojima sada ne mogu biti.
jabuka.tv

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...