5 balkonskih krasotica koje više vole sjenovita mjesta


I ako na vašem balkonu većinu dana prevladava sjena, na njemu možete uzgojiti cvijeće koje će vam svojim bujnim rastom i ljepotom uljepšavati svakodnevicu, a prolaznicima itekako privlačiti pažnju.

Kako je većina cvijeća koje uzimamo za sadnju na balkone porijeklom iz toplijih krajeva, najbolje će uspijevati na sunčanom i zaštićenom položaju. Ipak, postoje cvjetne vrste koje odlično rastu i u sjenovitom okruženju.

Ako je vaš balkon okrenut prema istoku ili zapadu, izaberite bilje koje voli sjenu. Sigurno nećete pogriješiti ako za vaš sjenoviti balkon izaberete idućih pet vrsta cvijeća i zimzelenog bilja: 
1. Fuksija
Uz pelargoniju i petuniju, fuksija je najčešća biljka na balkonima. Svakih 14 dana treba je dohranjivati zalijevanjem otopinom gnojiva. Cvjetići fuksije su vrlo nježni i osjetljivi pa zato biljku u cvatu nije dobro okretati i pomicati. Fuksija se uzgaja kao lončanica, a ljeti se iznosi u vrt, na balkon ili tereasu gdje zaštićena od jakoga popodnevnog sunca cvate cijelo ljeto. Za dobar rast i cvatnju traži dosta vode i redovito prihranjivanje. 
2. Vodenika
Ima bogato razgranatu mesnatu stabljiku i dugoljaste listove iz čijih pazušaca izbijaju gusto poredani cvjetovi. Postoji mnogo hidrida, a svi imaju sukulentne stabljike i plosnate cvjetove sa po pet latica koji mogu biti u velikom rasponu boja: bijela, roza, narančasta, razne nijanse crvene, ljubičaste te prošarane. Tijekom intenzivnog rasta (svibanj-rujan) svakih petnaest dana prihranite je tekućim gnojivom za cvjetnice. 
3. Lobelija
Lobelija je malena, jednogodišnja cvatuća biljka grmolika ili visećeg rasta, sitnih cvjetova i listova. Jednostavni ili ispunjeni cvjetići dolaze u nijansama od indigoplave, purpurnoplave, ljubičaste do bijele, često s bijelim ili žutim "okom" u sredini cvijeta. Lobelija će dobro rasti na sunčanom položaju samo uz obilno zalijevanje, inače bolje uspijeva u polusjeni. Tijekom rasta potrebno je redovito zalijevanje i prihranjivanje. 
4. Bršljan
Cvjetovi su bijedozelene boje. Plod su tamnoplave bobice promjera šest do osam centimetara. Bršljan može doživjeti i do nekoliko stotina godina starosti. U prošlim je vremenima bršljan bio simbolom plodnosti i besmrtnosti. Razlog tome vjerojatno je činjenica što je iznimno otporan i ostaje zelen tijekom cijele godine. 
5. Begonija
Cvjetovi su puni ili jednostavni u bijeloj, ružičastoj i crvenoj boji. Razlikujemo lisnate begonije, koje se uzgajaju zbog lijepog dekorativnog lišća, i cvjetne begonije. Sve begonije imaju osjetljive, vodenaste listove, metalnog sjaja. Begonije traže obilno zalijevanje, pri čemu treba izbjegavati prskanje lišća, a ni vlažan im zrak ne prija. Kako bi biljka opravdala svoj latinski naziv semperflorens što znači stalnocvatući, potrebno je redovito prihranjivati. Između dva zalijevanja preporučuje se pustiti supstrat da se lagano posuši.
zadovoljna.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...