Kako online nastavu učiniti zanimljivijom


online-nastava-porodica-škola-djeca-savjeti-roditelji
Koronavirus se širi svijetom, te su u mnogim zemljama zatvorene škole, a u Bosni i Hercegovini već nekoliko dana traje online nastava.

Hewli Schneider je majka četvero djece koja se školuju kod kuće još od 2018. godine, te je odlučila da svojim savjetima olakša roditeljima. Njena djeca su uzrasta sedam i dvije godine, dok najmlađe dijete ima devet mjeseci. Ona i njen suprug su najstarije dijete ispisali iz privatne škole 2018 godine.

"Mislila sam da podijelim nekoliko savjeta i trikova kako bih ohrabrila roditelje koji su novi u ovome. Školovanje kod kuće je kao vaspitanje djece, neki dani će biti odlični, a nekih dana ćete se pitati možete li to izdržati. Imajte na umu da se vaša djeca osjećaju isto tako", ispričala je za Metro.co.uk.

"Školujem ih kod kuće jer smatram da je 80 posto učenja građenje karaktera, a 20 posto osnovnih stvari koje treba da znaju. Ovako imamo vremena da odredimo prioritete u životu kao što je čitanje Biblije, građenje prijateljstva i odnosa. Mislim da obrazovanje kod kuće sa sobom nosi puno prilika i veselja kojeg nema u državim školama", ispričala je za Metro.co.uk.

Objasnila je da je ovu listu svojih top savjeta za školovanje kod kuće objavila jer se nada da će pomoći drugima, pogotovo onima koji su se iznenada našli u toj situaciji zbog koronavirusa.

"Zahvalna sam za podršku i prijateljstva koja sam sklopila u organizaciji za školovanje kod kuće“, kazala je.

Društvene mreže

Ograničite vrijeme koje će djeca provesti za ekranom i neka to obavezno bude nakon što su obavili sve svoje obaveze. Trudite se koliko god možete da se njihova igra i hobiji fokusiraju na neke edukativne i kreativne aktivnosti.

Aktivnosti

Gradite s njima dvorce od nameštaja, igrajte društvene igre ili im čitajte na glas dok oni boje ili slažu lego kocke.

Njihovo raspoloženje

Obavezno obratite pažnju na njihovo raspoloženje i nemojte ih forsirati da rade nešto što ne žele. Ako postanu nervozni, promijenite svoje načine.

Pojedite užinu, skuhajte kafu, a njima dajte neki njihov omiljeni napitak...

Pokušajte sebe staviti u njihovu poziciju i lakše ćete doći do rješenja.

Vaše raspoloženje

Ako uhvatite sebe da svojoj djeci nervozno odgovarate, zapitajte se zašto ste takvi odjednom. Ponovo se postavite na njihovo mjesto i razmislite kako biste vi hteli da vas neko tretira.

Slobodno vrijeme

Pronađite radost i sreću u provedenom vremenu s djecom. Budite prisutni u svakom trenutku, pogotovo sada kada ne idete u u kancelariju i imate više vremena za njih.

Povezanost

Ako imate više djece učite ih i gradite njihove odnose i veze. Sada je prava prilika da se oni zbliže.

Slušajte ih

Ako vam postavljaju pitanja o stvarima oko sebe, istražite odgovore. Na primjer, kako se grade mostovi, kako napraviti jelo popularno u zemlji koja se njima sviđa, istražite više o biljkama koje imate kod kuće... Što god njih zanimalo shvatite ozbiljno i edukujte ih.

Bonton

Sada, kada su s vama 24 sata dnevno imate priliku da ih odgajate i naučite bontonu detaljnije nego ranije. Ne dozvolite da prekidaju jedni druge i postavite jasne granice, rutinu i raspored. Ako imaju dovoljno godina, zadajte im kućne poslove i obaveze - neka operu posuđe, slože svoju odjeću, igračke...

Izdržite

Djeca će često plakati i kukati, pripremite se na to. Nikako im nemojte nervozno odgovarati i širiti lošu energiju, već se potrudite da im pomognete i riješite problem koji je nastao. Ona također preporučuje da koristite Youtube za videe joge, audio knjige ili da čitate na glas.
radiosarajevo.ba

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO