Pomažu li proteinski shakeovi u gubljenju kilograma i stvaranju mišićne mase?


diet-protein-weight loss-build_muscle-shake
Proteini  su jedni od esencijalnih makronutrijenata koji se šire po cijelom tijelu. Oni također stvaraju enzime koji su odgovorni za brojne kemijske reakcije u vašem tijelu i hemoglobin koji dovodi kisik u krv. Drugim riječima, proteini pomažu u poboljšanju i održavanju mišića i težine. Proizvode se iz više od 20 građevnih materijala koji se nazivaju aminokiseline. Budući da naša tijela ne sadrže aminokiseline, one nastaju ili ni iz čega ili mijenjanjem drugih. Njih devet, poznatijih kao esencijalne aminokiseline, mora potjecati iz hrane.

Postoji mnogo prehrambenih izvora iz kojih se mogu dobiti proteini, a jedan od njih su i proteinski shakeovi. Iako postoji puno definicija o tome što sve uključuje pravi proteinski shake, u osnovi se radi o piću koje pruža proteine, a često sadrži i dodatne hranjive tvari poput vitamina i minerala. Neki shakeovi su dizajnirani da bi bili dopuna dijeti s proteinima, dok su drugi više nutritivno kompletni pa se mogu koristiti i kao zamjena za obrok. Postoji više razloga zbog kojih ga ljudi sve više koriste, a u nastavku vam navodimo glavne.

Gubitak težine

Ako pokušavate izgubiti na težini, proteinski shake možete koristiti kao zamjenu za jedan ili dva obroka dnevno. Osim što je puno praktičniji za konzumaciju i pripremu, ovakav shake ima definiran sadržaj kalorija, što olakšava točnije brojanje kalorija i kontroliranje unosa na dnevnoj razini.

Pojačava osjećaj sitosti

Čini se da proteini djeluju na proizvodnju hormona koji igraju ulogu u stimulaciji i kontroli apetita. Dva od njih su hormoni koji suzbijaju glad (PYY i GLP-1), a istraživanja su pokazala da se tijekom prakticiranja visokoproteinske prehrane povećava razina ovih hormona.

Ubrzava metabolizam

Visokoproteinska dijeta (i samim time konzumacija shakeova) povećava sagorijevanje kalorija na dva načina:
·        termogeneza uzrokovana dijetom – metabolički proces stvaranja topline u tijelu koji se temelji na oksidaciji hranjivih tvari u staničnim mitohondrijima,
·        glukoneogeneza – metabolički proces proizvodnje glukoze iz supstrata koji po sastavu nisu ugljikohidrati za sagorijevanje dodatnih kalorija.

Pomaže u gubitku naslaga sala na trbuhu

Visokoproteinska prehrana također pomaže u smanjivanju sala na trbuhu. Dokazi sugeriraju da povećani unos proteina iz visokokvalitetnih izvora, uključujući proteinske shakeove, može biti povezan sa smanjenim visceralnim masnoćama, rezultirajući i smanjenom opasnošću od bolesti srca i inzulinske rezistencije. Iako proteinski shakeovi i prašci pomažu u ostvarivanju vaših zdravstvenih i fitness ciljeva, njihova samostalna konzumacija ne garantira gubitak kilograma. To je zbog toga što, iako vam proteini omogućavaju da konzumirate manje kalorija dnevno bez osjećaja gladi, oni ipak sadrže i do 4 kalorije po gramu. Drugim riječima, pretjerana konzumacija proteina može vas spriječiti u ostvarivanju fitness ciljeva. Uz uzimanje shakeova, za gubljenje kilograma potreban je kalorijski deficit, što znači da trebate potrošiti više kalorija nego što ih unosite. To možete postići ili smanjivanjem broja kalorija koje unosite kroz neki oblik fizičke aktivnosti ili kombinacijom jednog i drugog, što bi bilo najbolje.

Dobivanje mišića

Ako želite stvoriti mišićnu masu, proteinski shakeovi vaši su prijatelji. U kombinaciji s treninzima otpora, ne samo da potiču rast mišića nego i pojačavaju vašu fizičku izvedbu i ubrzavaju oporavak poslije treninga. Oni tijelu pružaju aminokiseline koje se lako apsorbiraju. Neki čak sugeriraju da proteinski shakeovi mogu pomoći pri dobivanju mišićne mase tijekom držanja dijete.
index.hr

Budi najbolja verzija sebe !!!