Moćna sabljica štedi vrijeme i čuva zdravlje


biljka-cvijeće-sobno_bilje-svekrvin_jezik-uzgoj-sabljica-sobno_cvijeće
Iako ih gotovo svi vole i jedan su od najljepših ukrasa u domovima, biljke, odnosno briga za njih nije uvijek lagan zadatak.

Srećom, i biljke se dijele u više kategorija, a jedna od podjela je ona na biljke za koje se teže i lakše brinuti.

Ova posljednja skupina posebno je draga onima kojima i uz najveći trud biljke jednostavno ne uspijevaju. Postoje, dakle, biljke kojima je dovoljno naći prikladno mjesto i zaliti ih dva ili tri puta mjesečno i one će biti tu, uvijek jednako prekrasne.

Jedna takva biljka koja ne zahtijeva puno brige je sansevieria trifasciata odnosno svekrvin jezik ili sabljica.

Osim imena, ova biljka ima i prepoznatljiv izgled i mesnate, uspravne listove koji podsjećaju na - sablje. Radi se o najpoznatijoj, zimzelenoj biljci iz roda Sansevierije koja može narasti i do 90 centimetara u visinu. Njezini tamnozeleni listovi prošarani su sivozelenom bojom i imaju žute rubove. 
biljka-cvijeće-sobno_bilje-svekrvin_jezik-uzgoj-sabljica-sobno_cvijeće
Sabljica je podrijetlom iz tropske Afrike, a najčešće se uzgaja kao ukrasna sobna biljka koju mnogi obožavaju jer nije zahtijevna za održavanje.

Konkretno, tijekom ljetnih mjeseci dovoljno ju je zalijevati dva do tri puta mjesečno, a tijekom hladnijeg dijela godine zalijevanje gotovo da nije potrebno. Imajte na umu da previše vode ovu lijepu biljku može ubiti, odnosno uzrokovati truljenje korijena.

Ovoj biljci nije neophodno mnogo svjetla tako da dobro uspijeva i na sjenovitim mjestima, ali najbolja lokacija za nju je svijetli prostor na kojem neće biti izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Sansevieria je idealna biljka za zatvorene prostore i jer je izvrstan pročišćivač zraka. Provedene su i studije koje su potvrdile da ova biljka iz zraka uklanja toksine poput formaldehida, ksilena, toluena i dušikovih oksida. Zrak čiesti na način da kroz lišće apsorbira tokisne i zatim proizvodi čisti kisik. Baš zbog toga je, za razliku od većine biljaka, idealna za spavaće sobe.

Optimalna temperatura za svekrvin jezik je između 15 i 22 stupnjeva Celzijevih.

zadovoljna.hr

Budi najbolja verzija sebe !!!