Koji čaj birati od jutra do večeri?

Čajoljupci, i oni koji to tek planiraju postati – donosimo idealan vodič za konzumiranje čaja kroz cijeli dan.


Od svojstava koji ih čine odličnima za naše zdravlje pa sve do načina na koji ih pripraviti, otkrijte koji čaj piti ujutro nakon buđenja, prijepodne, poslijepodne i navečer prije spavanja.

Osim što skoro svaki od ovih čajeva možete nabaviti svježe te ih je jako lako pripraviti, oni imaju brojne zdravstvene prednosti. Bogati su svojstvima koja će vam pomoći kreirati jači imunološki sustav tijekom ovog zimskog perioda, ali i antioksidansima koji dokazano borbom protiv radikala u našem tijelu pomažu u sprječavanju brojnih bolesti, usporavaju starenje i imaju razne druge zdravstvene značajne benefite.


Pored toga, čajevi su zdravija zamjena za vašu naviku ispijanja kave, radi čega svakako vrijedi detaljno istražiti vodič koji donosimo u nastavku. Enjoy your cup of tea!


BUĐENJE UJUTRO – čaj od kurkume

Čaj pripremljen od kurkume ima brojne zdravstvene benefite. Osim što djeluje protuupalno, glavni aktivni sastojak kurkume je kurkumin koji mu daje tu specifičnu žutu boju i pomaže pri jačanju imuniteta. Najbolji čaj ćete dobiti ukoliko sami izribate korijen kurkume, no sušeni je jednako efektan. Možete ga pripraviti i uz pomoć mlijeka te kreirati zabavni latte.


PRIJEPODNE – zeleni čaj

Jačanje metabolizma, kao i izgaranje masnoća i mršanje neki su od najprepoznatljivih benefita konzumiranja zelenog čaja. Pored toga, može smanjiti rizik od raznih oboljenja te je optimalno preporučeno konzumiranje 3 do 5 šalica dnevno.


POSLIJEPODNE – crni čaj

Ukoliko vam nedostaje fokusa i energije za nastavak rada, crni čaj je napitak koji ćete htjeti uzeti u obzir jer je dokazano učinkovit, a ima manje kofeina od kave. Crni čaj sadrži skupinu polifenola koji imaju antioksidacijska svojstva te vam konzumiranje antioskidansa može pomoći u smanjenju rizika od kroničnih bolesti i poboljšanju vašeg ukupnog zdravlja.


NAVEČER – kamilica

Napitak u kojemu ćete htjeti uživati prije spavanja je kamilica koja sa svojim svojstvima omogućava da se u potpunosti opustite i smirite. Brojna istraživanja su dokazala da nakon ispijanja čaja od kamilice puno brže možete zaspati navečer, a odličan je i ukoliko imate menstrualne bolove.


Piše: bonjour.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...