9 vrsta namirnica koje nikada ne bi smjela zamrznuti

Odvojili smo vrijeme i s velikim entuzijazmom skuhali pun lonac sarmi, zadovoljne jer znamo da ovaj omiljeni obrok možemo rasporediti i na nekoliko dana zahvaljujući zamrzivaču. Poznato, zar ne? Iako će nam upravo zamrzivač omogućiti da našim najdražim obrocima i namirnicama produljimo trajnost, ponekad hranu na ovaj način možemo učiniti neupotrebljivom. Štoviše, nepravilno zamrzavanje hrane može predstavljati i rizik za zdravlje.  Otkrijmo stoga namirnice i načine pohranjivanja u zamrzivač koje nikad ne bi trebala usvojiti kao naviku: 

1.Neobrađena jaja mogla bi eksplodirati na točki zamrzavanja
Tko se usudi zamrznuti jaja, mogao bi doživjeti neugodno iznenađenje. Kako se namirnice pri niskim temperaturama hlade, tako se ujedno i šire, a kada dosegnu točku smrzavanja mogu čak i eksplodirati. 

2.    Salata će u zamrzivaču propasti
 Kada kupujemo zelenu salatu sigurno ćemo izabrati onu koja djeluje najsvježije kako bismo mogle uživati u hrskavosti i okusu. Međutim, ova svojstva salate gube se u zamrzivaču i naposljetku bi mogla dobiti opuštenu, mesnatu, zelenu gromadu.

3.    Zdrobljenom voću i povrću nije mjesto u zamrzivaču
Iako je izbor namirnica koje se mogu zamrzavati širok, voće nije jedno od njih. Razlog je u neadekvatnom sistemu zamrzavanja kakvo imamo u zamrzivačima za kućnu upotrebu. Umjesto da riskiraš, bolje je kupiti tvornički zamrznuto voće, a zatim ga držati u zamrzivaču. 

4.    Zamrzavanje mesa koje već bilo smrznuto može predstavljati rizik za zdravlje
 Kako bi se uklonili svi paraziti na nekim vrstama mesa i ribe, poput, recimo, odrezaka tune, ono se zamrzava na 48 sati prije nego što stigne na police trgovina. Iako ćeš pomisliti da kupuješ svježe meso, ponekad to neće biti slučaj pa bi naknadno smrzavanje moglo dovesti do smanjenje kvalitete mesa pa čak i razvoja bakterija. 


5.    Pržena hrana izgubit će na kvaliteti
 Razmišljaš li o zamrzavanju pohane piletine ili prženih krumpirića?Stručnjaci savjetuju da to nikada nije dobra opcija jer ove namirnice na tako niskim temperaturama gube na hrskavosti, a naknadno gube sposobnost da se zagriju kako treba.



View this post on Instagram

A post shared by LANDBIRDS (@landbirdschicago) on

 6.    Mlijeko, kiselo vrhnje i jogurt mogu se zgrudati
Iako se prema preporukama mliječni proizvodi mogu smrznuti na jedan do tri mjeseca, neki stručnjaci upozoravaju da ti proizvodi nikad ne budu isti nakon što se povrate na sobnu temperaturu. Razlog tomu je razdvajanje komponenti mliječnih proizvoda nakon odmrzavanja.

 7. Sirovi krumpir nikada ne želiš staviti u zamrzivač
 Postoji vrlo jednostavan razlog zašto sirovom krumpiru nije mjesto u zamrzivaču  - ovo povrće ne može se sasvim zamrznuti zbog škroba i vode. Također, ako želiš zamrznuti varivo ili juhu u čijem je receptu predviđen i krumpir, najbolje ga je naknadno skuhati i dodati varivu nakon odmrzavanja i pripreme. 

8. Zrna kave i mljevena kava ne bi nikada trebala ići u zamrzivač
 Kockice leda u napitku s kavom pravi su užitak, ali mljevenoj kavi ili zrnima kave mjesto nikako nije u zamrzivaču. Ako zamrzneš kavu, naposljetku ćeš dobiti vlažnu smjesu neugodnog mirisa i lošeg okusa budući da kava apsorbira vlagu i mirise iz ostalih proizvoda koji se nađu u tvome zamrzivaču. 

9. Svježe začinsko bilje nakon zamrzavanja bit će neupotrebljivo
Kada smo naučile da se stanice zamrzavanjem šire, možemo biti sigurni da će to uzrokovati propadanje i začinskog bilja. Na točki zamrzavanja stanice biljke zapravo eksplodiraju, stoga pri povratku na sobnu temperaturu dobit ćeš gnjecavu kašu. Malo bolje možda će proći začini poput ružmarina i timijana. 



miss7.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!