Pistacija - puno više od grickalice: Čuva mozak i srce, pomaže kod mršavljenja


Iako im cijena nije nimalo pristupačna, tu i tamo mogu se naći na akciji, a to je prava prilika da se počastite najukusnijim i pritom jako zdravim grickalicama

Pistacije nisu samo za grickanje, od njih se radi sladoled prepoznatljive zelene boje, a odlične su i kao dodatak raznim jelima. Možemo ih posuti po pečenom mesu, po rižotu ili tjestenini ili pak dodati gustim juhama.

Kad smo kod nutritivnih vrijednosti, u 30 grama oljuštenih pistacija nalazi se:

kalorija - oko 150
masti - 12 grama
proteina - 6 grama
ugljikohidrata - 7 grama
vlakana - 3 grama
šećera - 2 grama
Pistacije su dobar izvor vlakana, proteina, magnezija, bakra, vitamina E, folne kiseline, sterola - tvari koja se nalazi u biljkama, a u ljudskom organizmu snižava kolesterol.

Zdravstvene dobrobiti pistacija
Bogate su vlaknima

Vlakna su važna za funkcioniranje probavnog trakta i  održavanje zdrave tjelesne težine. Zahvaljujući vlaknima dulje osjećamo sitost, zbog čega nam pistacije pomažu da utažimo glad i skinemo višak kilograma.

Siromašne su kalorijama

Za razliku od većine orašastih plodova koji obiluju zdravim masnoćama, ali i kalorijama, pistacije imaju malo nisku kalorijsku vrijednost, zbog čega su idealne grickalice.

Bogate su antioksidansima

Intenzivno zelena boja pistacija znak je da su bogate antioksidansima, zbog čega imaju jači antiupalni učinak na tijelo od ostalih orašoida. Pistacija je zelena zbog luteina, koji je povezan s beta-karotenom i vitaminom A te antocianina.

Teško se predozirati pistacijama
U usporedbi s ostalim orašoidima, pistacije imaju bolje izbalansiran omjer proteina i masti. Uz to, činjenica da ih morate vaditi iz ljuski spriječit će vas da "navalite" na njih i pretjerate s konzumacijom.

Zdrave masnoće iz pistacija čuvaju srce i mozak

Pistacije obiluju zdravim masnoćama (najvećim dijelom mononezasićenim i polinezasićenim mastima) koje pomažu sniziti loš kolesterol te na taj način smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara. Osim toga, regeneriraju stanice i čuvaju zdravlje mozga.
rtl.hr

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!

Nema komentara:

Objavi komentar