Pripremite osvježavajući piling za stopala od ulja metvice, lavande i čajevca


Zbog brzog tempa života često zaboravljate na njegu vlastitog tijela i pritom najviše zanemarujete svoja stopala?

Vaša stopala doslovce vas nose kroz život te su često i najopterećeniji dio vašeg tijela, osobito ako veći dio dana na poslu morate provesti stojeći.

Upravo zbog toga ona zaslužuju najbolji mogući tretman.

Kako biste ove zime stopalima priuštili izvrsnu revitalizirajuću njegu, bez odlaska na pedikuru, isprobajte ovaj piling koji ćete sami izraditi kod kuće.

Za to će vam trebati svega nekoliko prirodnih sastojaka.

Vaša će stopala nakon pilinga biti osvježena, mirisna i mekana, a vi ćete se osjećati opušteno, kao da ste bili na ugodnoj masaži.

Recept za izradu pilinga

Sastojci:
1,5 šalica morske soli
1 žlica maslinova ulja
2 žlice kokosova ulja
8 kapi eteričnog ulja čajevca
5 kapi eteričnog ulja paprene metvice
8 kapi eteričnog ulja lavande

Izrada pilinga
U srednje veliku zdjelu stavite sol te maslinovo i kokosovo ulje pa dobro izmiješajte vilicom ili žlicom. Zatim ukapajte i eterična ulja pa opet dobro izmiješajte.

Prebacite u staklenku s čvrstim poklopcem te čuvajte na tamnome i hladnome mjestu (može čak i u hladnjaku, samo pazite da označite piling naljepnicom).

Upotreba
Udobno se smjestite na rub kade ili tuša, a zatim utrljajte mješavinu pilinga u stopala i gležnjeve. Piling možete nanijeti i na listove.

Ostavite da djeluje 10-15 minuta, a vi se pritom potpuno opustite. Potom isperite toplom vodom i nježno posušite stopala.

Osjetit ćete rashlađujući učinak peperminta na stopalima, no to će vam goditi.

Poslije pilinga na stopala možete nanijeti neku prirodnu hidratantnu kremu.  

Napomena: s obzirom na to da ovaj piling iz kućne radinosti ne sadrži nikakve dodane konzervanse, pazite da u staklenku ne uranjate žlicu jer bi to moglo potaknuti rast bakterija. 

Dobrobiti:

1. Morska sol
Morska sol važan je sastojak pilinga s obzirom na njezin eksfolijacijski učinak. Ona, naime uklanja odumrle stanice kože i tako omogućuje stvaranje novih.

Osim toga, morska sol omekšava grubu kožu stopala, što ste sigurno primijetili i nakon svakog kupanja u moru.  

2. Maslinovo ulje
Ovo ulje sadrži vitamin E te ima snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Osim što izvrsno hidratizira, ujedno i omekšava kožu.

Možete ga zasebno umasirati u stopala poslije tuširanja kako biste spriječili suhoću i grub izgled kože.  

3. Kokosovo ulje
Nanošenje kokosova ulja na kožu primjenjuje se od davnina. Stanovnici pacifičkih otoka vjeruju da je kokosovo ulje zapravo lijek baš za sve!

Osim što izvrsno hidratizira kožu, ovo ulje ima antimikrobna i antioksidativna svojstva. Usto, zaglađuje kožu stopala te pridonosi njezinu mladolikom izgledu. 

4. Eterično ulje čajevca
Čajevac je snažan borac protiv virusa, upala, bakterija i mikroba.

Poznat je kao izvrstan prirodni lijek za gljivice na stopalima te ublažava tegobe atletskog stopala. Ipak, ako njime planirate dulje vremena tretirati gljivice na stopalima, prije nanošenja pomiješajte ga s malo maslinova ulja.

Čajevac obnavlja i regenerira kožu stopala, a usto pomaže i uklanjanju neugodnih mirisa.

5. Eterično ulje paprene metvice
Ovo ulje ima umirujuća svojstva, a usto opušta mišiće nogu. Izvana ćete na koži stopala osjetiti toplinu, koja nježno neutralizira bilo kakav osjećaj nelagode ili bola ispod površine kože.

Također, metvica djeluje protiv neugodnih mirisa pa je izvrstan izbor za sve one kojima se stopala pojačano znoje.

6. Eterično ulje lavande
Ulje lavande jedno je od najčešće korištenih ulja u aromaterapiji. I to ne bez razloga.

Lavanda je poznata po svojim antiseptičkim i protugljivičnim svojstvima. Djeluje duboko umirujuće i opuštajuće, a usto ublažava bolove i osjećaj nelagode u stopalima.

Pomaže i kod neugodnih mirisa stopala, a osobito je djelotvorna u kombinaciji s metvicom i čajevcem. 
alternativa-za-vas.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...