Chia sjemenke - nutritivne 'bombice' koje pomažu skinuti kilograme u ekspresnom roku


Riječ je o minijaturnim orašastim plodovima porijeklom iz Južne Amerike koje obiluju hranjivim tvarima, a imaju nisku kalorijsku vrijednost

Za uspješno mršavljenje i zadržavanje novostečene kilaže od izuzetne je važnosti tzv. čista prehrana, odnosno biranje kvalitetnih, nutritivno bogatih namirnica među kojima su i one iz skupine superhrane kao što su chia sjemenke.

Riječ je o minijaturnim orašastim plodovima porijeklom iz Južne Amerike koje obiluju hranjivim tvarima, a imaju nisku kalorijsku vrijednost.

Zašto su chia sjemenke superhrana i kada bi se trebale izbjegavati?
Chia sjemenke poboljšavaju probavu jer obiluju topivim i netopivim vlaknima, a ista ta vlakna zaslužna su za dugi osjećaj sitosti (što je od ključne važnosti za mršavljenje). Zanimljivo je i da pomažu reducirati, odnosno "neutralizirati" kalorije koje smo kroz drugu hranu unijeli u organizam. 

Nutritivni sastav
U 28 grama chia sjemenki (to je količina od dvije jušne žlice) ima 138 kalorija, što ovu namirnicu čini idealnim međuobrokom.

U 100 grama chia sjemenki je 16,5 grama proteina, 34,4 grama dijetalnih vlakana, 7,7 miligrama željeza i 335 miligrama magnezija. Bogate su i omega-3 masnim kiselinama.

Chia sjemenke obiluju antioksidansima koji su zaslužni za smanjivanje upalnih procesa u tijelu, neutraliziranje antioksidativne štete i izgradnju stanica.

Kako ih uvrstiti u prehranu?
Chia sjemneke su namirnica koja se može pripremiti na puno načina - mogu biti i doručak, ručak ili večera, desert ili glavno jelo.

Prije konzumacije treba ih namočiti da nabubre i to je to. Odlično se slažu s voćem i jogurtom, a možete ih staviti i u blender. Dostupne su u svako doba godine.
rtl.hr

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!

Nema komentara:

Objavi komentar