Začini koji uklanjaju celulit!


Pijte vodu, krećite se i koristite dijetu koja stimuliše limfni sistem i rešićete se narandžine kore na bedrima i zadnjici - savetuju dijetetičari.

U međuvremenu, poslednja istraživanja pokazuju da su tri začina efikasne ubice celulita: ruzmarin, biber i đumbir. Proverite kako rade.

Ruzmarin - poboljšava cirkulaciju, podstiče varenje, tako da se dobro nosi sa mastima. Dobre vesti - polifenol koji se nalazi u ruzmarinu (koji se takođe naziva ruzmarinska kiselina) sprečava nakupljanje toksina u tkivima. Pored toga, podržava sintezu kolagena i elastina u ćelijama.

Biber - ovaj začin ubrzava sagorevanje masti i ne dopušta mu da se nakuplja tamo gde "voli", tj. na zadnjici i bedrima.

Đumbir - njegova najveća prednost je termogeneza, tj. sposobnost podizanja telesne temperature. Jednom rečju, đumbir ubrzava metabolizam, poboljšava varenje i - to je još jedna dobra vest - smanjuje apetit.

Takođe je vredno uvesti u ishranu: semenke suncokreta - izuzetno bogat izvor vitamina B6 i E, cinka, selena i kalijuma. Obnavljaju vezivno tkivo i imaju diuretski efekat. Oprez! Semenke jedite umereno, jer su relativno kalorične - 100 g sadrži 572 kcal!

Jaja - niskokalorični pileći protein sadrži puno proteina i cinka i gvožđa. Tvrdo kuvano jaje se može jesti 2-3 puta nedeljno.

Ječam - kašika pahuljica ima malo kalorija, sa vrlo niskim glikemijskim indeksom. Pomaže u borbi protiv stresa, uklanja anksioznost i daje osećaj sitosti, što nas sprečava da jedemo.

Koju dijetu treba da koristite da biste se rešili celulita?
Odgovor je jednostavan: onu u kojoj postoje supstance sa diuretičkim, pročišćavajućim i stimulativnim delovanjem na limfni sistem. Uz doslednu upotrebu, rešićemo se gadnih grudvica ispod kože, a usput postati i lakši - možemo izgubiti do 4 kg mesečno!

Evo 7 pravila anticelulitne ishrane:
1. Pijte najmanje 8 čaša vode dnevno (pridržavajte se pravila da pijete 1 čašu u malim gutljajima svakog sata).

2. U ishranu dodajte hranu bogatu vlaknima, kalijumom i vitaminom C.

3. Koristite dijetu za čišćenje organizma 7 dana uzastopno, jedite često ali ne previše, u redovnim vremenskim intervalima, najbolje 4-5 obroka dnevno.

4. Unosite proteine u svoju ishranu, značajno smanjujući ugljene hidrate i masti.

5. Jedite 5 porcija povrća i voća. Oni bi trebalo biti polovina proizvoda koje svakodnevno jedemo. Ne zaboravite na mahunarke.

6. Ograničite količinu unosa soli (prema VHO, dnevna doza je 5 g, ili jedna ravna kafena kašika), kao i gaziranih pića, alkohola i kafe.

7. Krećite se redovno najmanje 3 puta nedeljno. Sve što vam treba je redovna šetnja tempom koji će vam povećati puls na oko 130 otkucaja / min - barem svaki drugi dan.

I drugi proizvodi korisni u anticelulitnoj ishrani:
- za stimulisanje limfnog sistema (sadrže veoma malo natrijuma, ali mnogo kalijuma): šargarepa, krompir, banane, dinja;

- za sprečavanje opstipacije (duže vreme pružaju osećaj sitosti, sadrže mnogo vlakana, pomažu da se rešite toksina): ovsena kaša, kruške, kajsija, semenke

 - za čišćenje jetre od toksina i podržavanje njenih funkcija filtriranja: beli luk, crni luk, jabuke, artičoke

Primer anticelulitnog menija:
Doručak: 150 g prirodnog jogurta sa seckanom kruškom i 2 kašike ovsenih pahuljica

Užina: ½ dinje, 5 badema, čaša mleka

Ručak: 100 g lososa sa roštilja, 50 g salate  sa češnjom belog luka, čaša zelenog čaja sa kriškama đumbira

Popodnevna užina: salata od narendane šargarepe i jabuka prelivena limunovim sokom i kašičica suncokretovih semenki

Večera: 100 g sira sa seckanim peršunom i 4 šnite šunke, paradajz sa lukom, čaša zelenog čaja sa đumbirom.
cosmopolitan.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...