Šta treba da znate o nedostatku folne kiseline


Svi znaju da nam određeni vitamini, minerali i dodaci omogućavaju da budemo zdravi i energični, ali može biti teško shvatiti šta tačno nedostaje u datom trenutku.

Danas govorimo o folnoj kiselini i posledicama njenog nedostatka. Šta je folna kiselina? To je veštačka verzija folata, poznata i kao vitamin B9. Neophodno je da telo formira zdrava crvena krvna zrnca i posebno je korisno ženama koje žele da zatrudne ili su već začele dete.

Kako izgledaju simptomi folne insuficijencije?

Simptomi nedostatka folata mogu biti slični drugim krvnim bolestima ili zdravstvenim problemima:

- Ekstremni umor ili nedostatak energije bez ikakvog razloga

- Osećaj bockanja u rukama i nogama

- Bolni crveni jezik

- Psihološki problemi, uključujući depresiju i povećanu anksioznost

- Zamagljen vid

- Problemi sa pamćenjem i kognitivnim sposobnostima

Ako osetite nekoliko ovih simptoma odjednom, ima smisla konsultovati se sa stručnjakom za analizu krvi i utvrđivanje da li je uzrok tome folna insuficijencije.

Kako da shvatite da li ste skloni manjku? 

Postoji nekoliko razloga koji vode ka nedostatku folne kiseline:

- Ne konzumirate dovoljno hrane koja sadrži folnu kiselinu. Razmislite o tome koliko često jedete lisnato zeleno povrće, mahunarke, citrusno voće i integralne žitarice.

- Pijete puno alkohola.

- Imate problema sa probavom. Ako vaša tanka creva ne rade kako bi trebalo, vašem telu će biti teže da apsorbuje kiselinu. Na primer, u posebnoj rizičnoj grupi su osobe sa celijakijom - netolerancijom na gluten.

- Uzimate određene lekove koji ometaju apsorpciju, kao što su fenitoin, metotreksat, sulfasalazin, triamteren, pirimetamin, trimetoprim-sulfametoksazol i barbiturati.

- Imate genetsku predispoziciju.

- Možda ste se rodili sa nedostatkom folne kiseline, baš kao što su vaša mama ili baka. Deca sa sličnim problemima zahtevaju lečenje u prvim mesecima života, tako da je vredno razmisliti da li planirate da imate sopstvenu decu.

Kako nadoknaditi deficit?

Pre svega, trebalo bi da obratite pažnju na vašu ishranu. Prema istraživačkom forumu NHS-a, preporučena doza folata je 400 mcg. dnevno. Možete ga dobiti od: lisnatog, zelenog povrća - brokolija i spanaća, graška, citrusa, dinje, mahunarke, gljive, špargle, školjki, pšeničnih mekinja, obogaćenih žitarica.

Ako je stvar u lekovima koje pijete, trebalo bi da razgovarate o potrazi za analognim agensom koji ne bi pogoršao situaciju.
zenskimagazin.rs

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE