ASTRONOMI PRONAŠLI OGROMAN PLANET: Ovo mijenja sve što smo znali o formiranju planeta…


Uočen je ogroman planet koji ne bi trebao postojati jer orbitira oko malene zvijezde
Astronomi su uočili ogroman planet za koji su mislili da ne bi mogao postojati. Taj egzoplanet sličan Jupiteru koji je udaljen 30 svjetlosnih godina, mogao bi nas natjerati da iznova napišemo sve što znamo o načinu na koji se planete formiraju, tvrde znanstvenici, piše Independent.

Planet orbitira oko zvijezde, poznate kao GJ 3512, crvenog patuljka koji je velik poput desetine našeg Sunca. Astronomi nisu očekivali da će tako malena zvijezda moći poslužiti kao dom tako ogromnom planetu.

“Oko takvih zvijezda trebali bi postojati samo planeti veličine Zemlje ili nešto masivnije Super-Zemlje”, rekao je Christoph Mordasini, profesor sa Sveučilišta u Bernu i član istraživačkog centra National Centre of Competence in Research (NCCR) PlanetS. Međutim, GJ 3512b divovski je planet s masom otprilike upola manjom od Jupitera, a time barem za jedan red masivniji nego što su predviđali teorijski modeli za tako male zvijezde.

Neuobičajen način formiranja
Znanstvenici koji su prvi uočili planet napisali su u časopisu “Science” da se taj novi planet nije formirao na uobičajen, postupan način, pri čemu se čvrsta jezgra spajajućih čestica oblikuje prije nakupljanja plina. Umjesto toga, na iznenađenje znanstvenika, čini se da je planet nastao izravno iz plina.

Glavni autor istraživanja Juan Carlos Morales s Instituta za svemirske studije Katalonije rekao je da je planet možda velik poput njegove zvijezde. Tamo jedna godina traje oko 200 dana. “Bilo je vrlo uzbudljivo pronaći ovaj planet jer je bilo potpuno neočekivano”, napisao je Morales u e-mailu. Rezultati pokazuju da “oko zvijezda male mase može također postojati i nova populacija masivnih planeta”.

Morales i njegov tim drže da bi gravitacijska nestabilnost u disku plina i prašine mlade zvijezde mogla, u nekim slučajevima, rezultirati brzim stvaranjem ogromnih plinskih planeta, čak i kad je zvijezda sićušna.
net.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO