Ako ovo jedeš svakodnevno tvoje će lice biti besprijekorno


Lijepa koža prvi je vanjski znak ljepote, ali i pokazatelj prehrambenih navika. Naše tijelo, uključujući kožu, zahtijeva svakodnevnu opskrbu hranjivim tvarima, prvenstveno vitaminima, mineralima i aminokiselinama kako bi moglo normalno funkcionirati. Nekvalitetna prehrana može dovesti do nutritivne neravnoteže u organizmu što se može odraziti i na izgled tvoje kože. Za savjete oko pravilne prehrane koja će učiniti tvoju kožu zdravom i blistavom upitali smo freelance nutricionistkinju, mag. nutr. Sandru Krstev Barać, i dermatologinju dr.med.spec.dermatovenerolog Ivanu Nolu.

Najveći neprijatelji blistave kože
Kako navodi Krstev Barać, najveći neprijatelj blistave kože jesu rafinirani ugljikohidrati i šećer. ''Šećer se, naime, veže na proteine (među ostalim na kolagen i elastin) u procesu koju nazivamo glikacija, a čija je posljedica nastanak upala, razbijanje kolagena i elastina te nastanak bora''.

Osim ovih namirnica, veliku ulogu u izgledu kože ima i sol. ''Sol iz hrane djeluje negativno na rad stanica i dovodi do nakupljanja prekomjerne vode u tkivu. Masnoće koje nastaju nakon konzumiranja šećera i ostalih ugljikohidrata nakupljaju se u prekomjernoj količini u vezivnom tkivu, zbog čega ono gubi na kvaliteti'', saznajemo od dermatologinje.

Hrana koja poboljšava izgled kože
Nutricionistkinja Krstev Barać smatra kako pravilnom prehranom koju karakterizira bogatstvo nutrijenata, posebice vitamina, minerala, fitokemikalija i pravilan odabir masnoća, možemo učiniti mnogo za prvi dojam koji ostavljamo na druge - svoj vanjski izgled. No o kojim se točno namirnicama radi?

''Za lijepu kožu poželjno je prehranu temeljiti na raznolikom voću i povrću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama, ribi, posnom mesu i niskomasnim mliječnim proizvodima. I unos kvalitetnih masnoća povoljno će se odraziti na izgled kože – maslinovo ulje i avokado uz sjemenke i orašaste plodove trebaju se redovito naći na jelovniku'', rekla je sugovornica.

Osim toga, navodi kako ne smiješ zaboraviti ni na dovoljan unos tekućine. ''Čak se i blaga dehidracija organizma može odraziti na stanje kože, stoga nemoj zaboraviti piti vodu ili nezaslađeni zeleni čaj'', saznajemo od nutricionistkinje.

Namirnice za bolji izgled kože
S nutricionistkinjom se složila i dermatologinja Nola: ''Pravilnim izborom hrane, konzumiranjem hrane bogate antioksidansima, zdravih masti, vode, esencijalnih nutrijenata, naše tijelo pokazat će zahvalnost, u prvom redu izgledom kože''. Također, i minerali imaju veliku ulogu u izgledu tvoje kože. Osim što pomažu pri pravilnom formiranju organa i kostiju, ključni su za zdravu i blistavu kožu te održavanju pH ravnoteže. No, budući da ih naše tijelo ne može samo sintetizirati, za lijepu, glatku i puniju kožu, potrebno je unositi ih putem prehrane. Zato ti donosimo popis namirnica bogatih mineralima:

Mlijeko, sir i fermentirani mliječni proizvodi - bogati su kalcijem koji je odličan u borbi protiv ekcema, upala i infekcija na koži
Mahunarke, jaja i riba - sadrže željezo koje tvojoj koži daje zdrav sjaj i ubrzava zacjeljivanje rana
Orasi, bademi, lješnjaci - u sebi imaju magnezij koji pomaže ako vodiš borbu s nečistim ili umornim tenom, ali i crvenilom
Kuhinjska sol i kruh - bogati natrijem koji pomaže u održavanju mlađe i uravnotežene kože
Banane, suho voće - sadrže kalij koji stanice kože održava hidratiziranima
Biljna ulja - u sebi imaju mangan koji ima veliku ulogu u stvaranju kolagena u stanicama kože
Cjelovite žitarice - bogate su cinkom koji je zadužan za proizvodnju novih stanica
Kamenice, rakovi, školjke - sadrže bakar koji smanjuje upalu kože te je odličan u borbi protiv starenja
Njegom kože protiv posljedica loše prehrane
Kako tijelo ne može u potpunosti sintetizirati određene minerale, konzumiranjem hrane bogate mineralima pomažeš svojoj koži da izgleda blistavo i čisto, ali korisno je unositi ih i iz drugih izvora. U tome ti može pomoći Vichy Minéral 89 booster u kojem se nalazi čak 15 minerala, a neki od njih su željezo, kalcij, magnezij, natrij, kalij i mangan, koji će tvoju kožu učiniti čvrstom i punijom. Budući da ovaj booster sadrži veliku koncentraciju mineralizirane termalne vode, tvoje će lice lakše upiti minerale, a sadrži i 89% hijaluronske kiseline prirodnog podrijetla koja će tvoju kožu učiniti otpornijom protiv zagađenja, stresa i umora, poboljšati njezin tonus te ju hidratizirati. Zbog toga i ne čudi što je većini žena postao prvi korak u njezi. Stoga, želiš li lijepu i blistavu kožu lica, kombinacijom pravilne i zdrave prehrane te odgovarajućim proizvodima za njegu kao što je Minéral 89 booster, možeš to postići!
miss7.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!