Da li je vrijeme da “bježite” sa društvenih mreža

Da li ste se ikada osjećali loše nakon gledanja tuđih fotografija na Instagramu? Možete li da se prisjetite kako je izgledao vaš život ranije, u eri prije brige o tome koliko ćete lajkova dobiti na Fejsbuku? Da li vam polazi za rukom da zamislite da ne provedete barem dva minuta obrađujući fotografiju prije nego što je objavite?

Da li se ikada zapitate kakav bi bio život bez društvenih mreža?

Najvažnije od svih pitanja koje treba sebi da postavimo u vezi sa uticajem koji društvene mreže imaju na naš život jeste sljedeće: Da li uživam u dijeljenju sadržaja na društvenim mrežama, sklapanju novih onlajn poznanstava, konverzacijama s nepoznatim ljudima? Ako je vaš odgovor “ne”,  možda je pravo vrijeme za digitalni detoks. Ukoliko niste sigurni, provjerite možete li kod sebe da prepoznate neke od sljedećih signala koji ukazuju na to da je došao trenutak da elegantno iščeznete sa društvenih mreža, barem na neko vrijeme.

1. Osjećate bolove u zglobovima, leđima ili vratu

Zažmirite nekoliko minuta i oslušnite svoje tijelo. Osjećate li negdje bol i napetost? Zauzimate li neprirodan položaj dok koristite telefon, tablet ili računar?

2. Osjećate potrebu da negdje odete samo da biste to pokazali na Instagramu

Vraćamo se sada na pitanje s početka teksta. Osjećate li se loše ili nesigurno poredeći svoj život sa Instagram profilima ljudi koje pratite? Primjećujete li da postajete ljubomorni, uznemireni ili jednostavno iziritirani dok gledate tuđe fotke? Ukoliko ste počeli da poredite svoj život sa životima drugih, umjesto da vas njihove fotografije jednostavno inspirišu, možda je pravo vrijeme da dobro razmislite da li vam društvene mreže u životu pomažu ili odmažu.

3. Potrebno vam je više od 30 minuta da “skockate” post

Osim ukoliko je u pitanju zaista dugačak post, vjerovatno samo previše razmišljate o njemu. Da li ste pod stresom kada postavljate svoj sadržaj na društvene medije? Kakav je osjećaj ukoliko čitavog dana ne koristite društvene medije? Ako ono što postavljate nije autentični odraz vaše ličnosti, već trošite vrijeme kako biste kreirali nekakvu savršenu onlajn personu – vrijeme je za preispitivanje! Zašto to radite?

4. Zbog društvenih medija zanemarujete druge obaveze.

Koliko vremena zapravo provedete na društvenim medijima? Postoje li neke druge stavke na vašoj listi “uživanje i razbibriga”, koje nikako ne stižete da realizujete? Recimo, kafa sa drugaricom iz gimnazije, odlazak na masažu, knjige koje ne stižete da pročitate…?

5. Osjećate da ne radite ono što želite.

Da li vas društveni mediji usrećuju, inspirišu, povezuju sa vašom svrhom i grade zaista ispunjavajuće odnose sa ljudima koji vam se dopadaju? Ukoliko to nije slučaj, šta je to što treba da pružite sebi da biste osjetili svoju pravu vrijednost, da biste onome što radite, i ljudima oko vas, mogli neometano da date svu svoju ljubav?

Cilj nije da vas odgovori na ova pitanja navedu da se potpuno isključite iz digitalnog svijeta (što je, uostalom, u današnje vrijeme, nemoguće), već prije svega da još jednom provjerite šta je to za čime vaše srce zaista žudi.


Digitalni detoks može biti jednostavan proces – na primjer, nekorištenje društvenih mreža tokom jednog dana. Ili može potrajati duže – nedjelju, mjesec, koliko god je vama potrebno. Važno je da to bude ono što će odgovarati vašim vrijednostima i pogledima na svijet.

ljepotaizdravlje.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...