Eterično ulje cimeta

Zbog svojih visoko ljekovitih svojstva cimet se koristi u mnogim medicinskim svrhama kao što je ayurveda. Smatra se jednim od najstarijih začina spominjujući se čak u Starom zavjetu. No dobro je znati da nije svaki cimet ljekovit. Kod nas u trgovinama najčešće možemo naći cimet iz Kine, pod imenom kasija.

Takva vrsta cimetovca sadrži previše kumarina koji se može naći i u drugim biljkama te koji štetno utječe na naše zdravlje. Naime kumarin znatno oštećuje jetra i bubrege tako da je dokazano njegovo hepatotoksično i hemoragijasko djelovanje.

Stoga budite oprezni kod konzumacije kineskog cimeta jer njegova koncentracija eteričnog ulja iznosi 5% kumarina.

Pravi, cejlonski cimet potiče iz Šri Lanke te nema negativna svojstva, baš suprotno. Njegovo eterično ulje iznosi samo 0.45% kumarina. Potrošačima je nažalost takva vrsta cimeta manje raspoloživa.

Cimetov miris je sladak i fin dok mu je okus malo gorkast. Zbog svojih različitih svojstava upotrebljava se u i kulinarstvu pa čak i u kozmetičkim svrhama kao sastavni dio različitih mirisa.

Mnoga znanstvena otkrića dokazala su da je cimet vrlo koristan kao prirodni lijek u borbi protiv brojnih tegoba.

Zbog svoje visoke razine antioksidansa snažno djeluje kod infekcija i upala. Također, pogodan je za dijabetičare jer smanjuje razinu šećera u krvi te smanjuje apetit.

Dobar je protiv lošeg kolesterola tako da ćete redovitom konzumacijom čak skinuti i kilograme.

Za stariju dob je odličan protiv artritisa u kombinaciji s medom te uspješno uklanja širenje leukemije i kancerogenih stanica u organizmu.

Često ga možemo naći u žvakaćim gumama jer uklanja neugodan zadah te djeluje kao odličan osvježivač.

Eterično ulje cimeta je pogodno za masažu, pogotovo antistresnu te za poboljšanje koncentracije jer miris cimeta stimulira aktivnost mozga.


Ako ste od onih ljudi koji često imaju problema s gljivičnim infekcijama i više niti jedni lijekovi ne pomažu onda je cimet najbolje rješenje za tegobe. Naime, pokazao se odličnim i u borbi protiv gljivičnih oboljenja čineći sluznicu kože obnovljenom i dezinficiranom.



Izvor: zanosna.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...