Znate li kako organizmu obezbijediti dovoljno vitamina C?

Vitamin C ili askorbinska kiselina jedan je od najpopularnijih, najispitivanijih i najviše opisanih vitamina danas. Često ga nazivaju mobilizatorom obrane organizma. Danas se vrlo široko primjenjuje i kao lijek i kao suplement.
Sudjeluje kao reducens odnosno antioksidans u brojnim biološkim procesima i najjači je antioksidans među vitaminima topljivima u vodi. Biosinteza L-askorbinske kiseline u biljaka i životinja odvodi se iz D-glukoze ili D-galaktoze. Međutim, u čovjeka biosinteza nije moguća zbog nedostatka L-gulono-laktonoksidaze, enzima potrebnog za završetak konačne sinteze L-askorbinske kiseline.
Stoga, vitamin C moramo uzimati hranom ili dodacima prehrani. Hranom, posebice svježim voćem (kivi, šipak, limun, naranča, grejp, malina, jagoda, acerola, papaja) i povrćem (rajčica, brokula, cvjetača, crvena začinska paprika, zelena paprika, posebice zeleno lisnato povrće poput zelenog i crvenog kupusa, špinata i blitve) koje obiluje vitaminom C. Iako je poznato da acerola-američka višnja sadrži najviše količine vitamina C kod nas se posebna pažnja posvećuje kiviju.
Kivi potječe iz južne Kine. U novije vrijeme to voće osvaja svijet. Nutricionisti ga nazivaju supervoćem, jer djeluje preventivno kod kardiovaskularnih i respiratornih bolesti. Posebice se preporučuje djeci, starijim osobama i rekonvalescentima.
Plod kivija bogat je vlaknima, vitaminima C (100 g kivija sadrži više od dnevne potrebe vitamina C) E i A, kalijem i magnezijem. Bogat je izvor antioksidansa jer osim vitamina C E i A sadrži karotenoide, lutein, polifenole i klorofil.
Za razliku od naranči, grejpa, mandarina i jabuka, razina antioksidansa polifenola u kiviju je najviša. Polifenoli imaju snažnu antioksidacijsku aktivnost, a zbog specifične biološke aktivnosti štite srce i krvne žile. Kao niskokalorična namirnica prikladan je za kontrolu tjelesne težine, a zbog znatne količine magnezija smatra se važnim za rad kardiovaskularnog sistema. Znanstvenici preporučuju dva do tri ploda kivija dnevno kao dobru preventivu u očuvanju kardiovaskularnog sistema.
Neka istraživanja govore da plod kivija, zbog svojih izuzetno bogatih i nutricionistički vrijednih sastavnica, pomaže također u očuvanju vida, terapiji depresije, regulaciji nivoa šećera u krvi i u regulaciji povišenog krvnog pritiska. Zbog bogatog sadržaja vitamina C, E i A te voćnih kiselina, kivi je našao primjenu i u kozmetičkoj industriji kao sastavni dio preparata za njegu lica i tijela.
Ako se navedeno voće i povrće konzumiraju redovito, planirano u organizam se može unijeti dovoljna količina vitamina C.

Izvor: zenski-magazin.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...