Priirodni lijek za bijele mrlje na koži

Ulje od crnog papra
Potrebno je:

  • 1 kašičica crnog papra u zrnu
  • 2 dcl maslinovog ulja
Papar zdrobimo te stavimo u teglu sa maslinovim uljem; teglu zatim dobro zatvori te protresite. Pustimo je da odstoji dvije sedmice na toplom i tamnom mjestu uz povremeno protresanje. Ulje nakon dvije sedmice ocijediti te staviti u tamnu bočicu i držati na tamnom i hladnom mjestu.
Mjesta zahvaćena bijelim mrljama mazati tri puta dnevno te nakon nanošenja kožu oprati čajem od kamilice.

Melem od mrkve
Potrebno je:

  • 1 dcl soka od mrkve
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika maslinovog ulja
Sve sastojke zajedno izmiješati te čuvati u dobro zatvorenoj tamnoj bočici u hladnjaku. Depigmentirana područja kože mazati tri puta dnevno te isprati nakon 20 minuta toplom vodom ili čajem od rastavića. Sadržaj potrošiti u roku od tri dana. Uz ovu kuru, svaki dan pijte svježi sok od mrkve.

Ulje od kurkume
Potrebno je:

  • 500 g svježeg podanka kurkume
  • 8 litara vode
  • 5 dcl ulja gorušice
Dobro zgnječimo svježi podanak kurkume da dobijemo kašu koju stavimo u veliku posudu s vodom i ostavimo preko noći. Ujutro smjesu zakuhamo do vrenja pa još lagano kuhamo dok voda ne dođe do mjere od jedne litre. Tekućinu procijedimo i pomiješamo s uljem gorušice. Smjesu ponovno kuhamo dok ne ispari sva voda i ostane ulje. Procijediti i uliti u staklenu bočicu koju treba dobro zatvoriti i čuvati na tamnom i hladnom mjestu.
Ujutro i navečer namazati bijela područja, činiti to neko vrijeme, jer su rezultati vidljivi nakon dužeg vremenskog razdoblja.
Hren

Hren je potrebno dobro samljeti dok se ne dobije kašasta konzistencija te preliti prokuhanom vrućom vodom u odnosu 1: 3.

Pustite da odstoji 2 sata te s ovom kašom mažite depigmentirane dijelove kože. Isperite toplom vodom ili čajem od kamilice.

Imali ste priliku vidjeti nekoliko primjera pomoći kojih možete sami sebi pomoći koristeći prirodne sastojke. Ovisno o veličini i položaju bijelih mrlja, vidite trebate li liječničku pomoć. Najvažnije je da nisu opasne i zarazne te ne bole, tj. da je svrha liječenja prije svega estetske prirode.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...