Deset pravila svih dijeta koje donose rezultate


Mnoge dijete često su izuzetno isrpljujuće, a ako ih i uspijete izgurati do kraja nakon nekoliko mjeseci kilogrami se ponovno vrate. Kako biste to izbjegli donosimo vam deset prehrambenih pravila koje savjetuju sve zdrave i efikasne dijete. 
1. MRŠAVITE POLAGANO 
Svi nutricionisti složit će se da je dobra i kvalitetna dijeta ona s kojom ne mršavite više od jednog kilograma tjedno. Izgubite li više od kilograma u tom periodu, to znači da ste osim vode i masnoće izgubili i mišićno tkivo, što vam naravno nije u interesu. 

2. UKINITE ŠEĆER, NE I MAST 
Moderni nutricionisti savjetuju smanjeni unos šećera, no to ne vrijedi nužno i za masti. Naime, višak šećera kojeg dobivamo iz hrane poput tijesta i kruha taloži se kao salo. No, uravnotežen unos masti doprinijet će osjećaju sitosti i prijeko je potreban za dobro zdravlje. Ako vam u dijeti nedostaje masti, osjećat ćete umor, glad i loše raspoloženje, a nećete imati ni uspjeha sa smanjenjem težine. 

3. UVIJEK JEDITE DORUČAK 
Kvalitetan doručak je najbolji način da započnete dan. Svaka dobra dijeta uključuje doručke koji sadrže kvalitetne proteine, dobre masti i zdrave ugljikohidrate. Ukoliko nemate ideju što biste ujutro jeli, probajte s pečenim ili tvrdo kuhanim jajima na kruhu od sjemenki ili zobenom kašom s bobicama i usitnjenim sjemenkama po želji. 

4. REDOVNO JEDITE 
Sve uspješne dijete promoviraju redovne, planirane obroke i zalogaje tokom dana. Možete imati i pet, šest obroka dnevno, ali važno je da budu zdravi, lagani i uravnoteženi. 

5. PROMJENITE NAČIN ŽIVOTA 
Efikasna rješenja za mršavljenje uključuju promjenu životnih navika i ne sadrže revolucionarne hemijske preparate ili čarobne prahove koji nezaustavljivo tope naslage. Zato ne nasjedajte na senzacionalizam i budite spremni na promjene ako želite izgubiti neželjene kilograme. 

6. NE ZABORAVITE NA PROTEINE 
Ključ za manje kilograme leži u nižoj razini šećera u krvi. Isto ćete postići redovitim uzimanjem proteina uz kalorije, obzirom da oni drže šećere pod kontrolom u organizmu. 

7. RAVNOTEŽA U PREHRANI 
Postoji mnogo dijeta koje su bazirane na konzumaciji samo jedne vrste hrane, što nužno vodi do neravnoteže u tijelu. Najbolje dijete u sebi sadrže sve oblike namirnica i ne zalažu se da jedete isključivo jednu “čarobnu” hranu ili da neku nepoželjnu izbacite iz redovitih obroka. 

8. NE BROJITE KALORIJE 
Nauka i praksa su potvrdile da brojanje kalorija jednostavno ne doprinosi kvalitetnoj kontroli težine. Pojesti bezmasni kolačić uz kavu s mlijekom dugoročno može napraviti više štete procesu mršavljenja nego kajgana sa slaninom uz šalicu biljnog čaja. Zato se ne oslanjajte isključivo na brojanje kalorijskih vrijednosti, jer vas to može odvesti na krivi put. 

9. OBAVEZNA FIZIČKA AKTIVNOST 
Promišljene dijete obavezno će podcrtati povećanje tjelesne aktivnosti. Bez nje nema zdravog niti kvalitetnog mršavljenja. 

10. ZAOBILAZITE GOTOVU HRANU 
Nikako ne konzumirajte hranu koja je prošla tvorničku obradu. Ona najčešće sadrži hemijske dodatke koje ne biste željeli staviti u tijelo. Ukoliko neki prehrambeni proizvod na polici dućana ne možete sami napraviti kod kuće, to znači da ga ne biste trebali ni jesti.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...