Stiže nam sezona prekrasnih božura.... Evo što trebate znati o ovom cvijetu!

 

biljka_božur_cvijet

Nakon tulipana, narcisa i jorgovana došao je red da i raskošni božuri zasjaju u našim vazama.

 

Napokon je došao i svibanj, pravi proljetni mjesec koji polako, ali sigurno nagovještava dolazak prvih vrućih ljetnih dana. Prošlih smo mjeseci uživali u buđenju prirode i prvom proljetnom cvijeću, a  sada ćemo napokon u svoje domove moći unijeti i raskošne bukete raznobojnih božura. Božuri su simbol časti, bogatstva i romantične ljubavi, a vjeruje se kako tjeraju i zle duhove. Ovaj se cvijet osobito štuje u Kini i Japanu, gdje ga se smatra cvijetom ženstvenosti i senzualnosti, ali i časti.

 

Ružičasti, bijeli, ljubičasti ili pastelno rozi – božuri oduševljavaju u svim svojim tonovima, a sjajno je i to što u vazi mogu izdržati dulje od tjedan dana. Unijet će dašak romantike i svježine u svaki interijer, a iako im cijena nije mala, potražnja za njima u cvjećarnama svake godine samo raste i raste.

Cvijet božur je poznat po tome što predstavlja vrijednosti časti, bogatstva, romanse, romantične ljubavi i općenito ljepote u svim oblicima i formama. Inače je ova biljka poznata i po latinskom nazivu Paeonia što je ime roda cvijeta kojem pripada. Pojedine sorte božura imaju različita latinska imena, a zajedničko im je to da su sve dobile ime po mitološkom grčkom liku Paeonu, koji je izučavao medicinu uz boga medicine Asclepiusa. Zeus je morao preobraziti učenika u prekrasan cvijet kad je pokazao da više obećava od svog učitelja.

 

Danas se u ponudi mogu pronaći mnoge nijanse i boje božura, a značenja koje ovaj cvijet predstavlja mijenjaju se prema bojama. Tako ružičasti božuri označavaju romantiku te ih se baš zbog toga nerijetko može vidjeti u vjenčanim buketima. Bijela ili pak posve svijetla pink nijansa božura simbolizira pak nježnost, a koristi se u trenucima tugovanja ili se poklanja kada se nekome želimo za nešto ispričati.

Žarko crveni božuri kod nas su relativno rijetki, no u Kini i Japanu su upravo ove sorte najcjenjenije. Takve božure se povezuje sa simbolikom časti i poštovanja, ali i bogatstva i prosperiteta.

 

Zanimljivo je kako su božuri dio istočne tradicionalne medicine stoljećima. Smatraju se biljkom koja pročišćava te se koristi protiv zlih duhova. Liječnici tradicionalne medicine također propisuju božure za bolove u trbuhu, probleme s mokrenjem i opću tromost. Nedavna znanstvena ispitivanja spojeva u cvijetovima božura pokazuju veliki napredak u otkrivanju lijeka protiv nakupljanja mastocita, teških infekcija otpornih na antibiotike i upalnih reakcija bez izravnog uzroka.

Ono što svakako trebate znati želite li sami uzgajati božure je to da se oni sade od rujna do ožujka, a tajna uspjeha njihova cvjetanja je u plitkoj sadnji. Ako se posade preduboko, neće procvjetati. Stabljike s pupoljcima posadite do dva centimetra ispod površine. Također, osigurajte im vlagu, a pripazite i da je zemlja u koju ih sadite dovoljno propusna. Najljepše će cvjetati na suncu, bez imalo sjene.

 

Božurima treba i do tri godine da narastu do svoje pune veličine. Kada jednom procvjetaju u punome sjaju, krasit će vrt i do 50 godina. Lako se prilagođavaju novim uvjetima kod presađivanja. Neke vrste božura počinu mirisati tek kada se stave u vazu. Većina vrsta ima prekrasan, lagan miris. Intenzitet tog mirisa može varirati ovisno o dobu dana i temperaturi, no sigurni smo da će vas već i najmanji dašak opojnog mirisa božura oduševiti.

 

Prekrasan je ovo proljetni cvijet kojeg jedva čekamo unijeti u svoje domove.

jolie.hr

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!

Nema komentara:

Objavi komentar