Kako da najmirisnije vjesnike proljeća, zumbule, održite duže na životu?

 

BILJKA_CVIJEĆE_ZUMBULI
U svim nijansama ljubičaste i plave, ovo cvijeće prekrasan je dodatak domu u proljeće.


Tržnice i trgovine prepune su najmirisnijeg nagovještaja ranog proljeća – zumbula. Njegov slatkasti miris i neodoljive nijanse ljubičastih, plavih, bijelih i ružičastih boja osvajaju svakog zaljubljenika u biljke, a upravo je sada pravo vrijeme da ih unesemo u svoj dom.


Zumbule krasi divan miris, ali i izgled, pa osvježavaju svaku prostoriju no na vama je da odlučite hoćete li ih baš posaditi u teglu ili ćete ih pak kupiti u obliku buketa. Obje opcije su moguće i imaju svoje prednosti, a mi vam donosimo pet korisnih savjeta kako da im produžite vijek trajanja do maksimuma ako ste se odlučili posaditi ih.


Uvjeti sadnje


Kada odlučite hoćete li svoje zumbule posaditi u unutrašnjosti doma ili u prostorima okućnice, pripazite i na to da im date adekvatne uvjete za rast. Naime, ako svoje zumbule smještate vani, potrebno im je osigurati što je više moguće sunčevog svjetla, a vanjska temperatura bi se tada trebala kretati od 18 do 24 stupnjeva.


Posadite li ih pak u tegle u unutrašnjosti doma, izbjegavajte izlaganje izravnoj svjetlosti. Najbolje ih je smjestiti u prostoriju u kojoj će tijekom čitavog dana imati dovoljno svjetla, ali koje neće biti izravno usmjereno na njih. Također nije uputno smještati ih u blizini radijatora ili drugog izvora topline, no to pravilo uostalom vrijedi za 90 posto biljaka.

Način sadnje i tlo


Ako zumbule iz kupovnih posudica premještate u vlastite posude za cvijeće, potrebno je pripaziti i na način njihove sadnje. Prilikom presađivanja, 1/3 lukovice zumbula mora viriti izvan zemlje. Tlo mora biti dovoljno bogato nutrijentima, a svakako se mora ostaviti i prostor za drenažu vode. Zbog naglog rasta u toplini doma ili pak nedovoljne svjetlosti, može se nagnuti glavica zumbula. Ako se to i dogodi, nemojte se zabrinuti jer se s vremenom taj mali “deformitet” može ispraviti. Bitno je ne oštetiti lukovicu pri presađivanju.

Zalijevanje s donje strane


Zumbule je dovoljno zalijevati jednom do dvaput tjedno, a prije svakog zalijevanja potrebno je provjeriti je li tlo zaista suho. Naime, previše vode može vrlo lako uzrokovati truljenje lukovice. Preporučuje se da se voda dovodi s donje strane posude, odnosno da se stavi u tanjurić, a korijen zumbula upit će potrebnu vodu.

Nagnuće cvijeta


U svoje domove obično donosimo zumbule koji su već na samom rubu cvjetanja ili pak već u samom cvatu. Kako su u staklenicima bili na nižim temperaturama od onih u našem domu, za svega nekoliko dana će procvjetati, a takav nagli rast uzrokovat će i težinu cvjetova. Zbog toga postoji mogućnost da se zumbul nagne na jednu stranu. Međutim, to je moguće i ako nema dovoljno svjetlosti ili pak mu ne odgovara tlo. No to se može vrlo lako popraviti drvenim štapićem koji se ubode u tlo pa se vrpcom zaveže za samu stabljiku zumbula.


Pripazite – zumbul je otrovan


Iako izgledaju prekrasno, zumbuli skrivaju malu mračnu tajnu – otrovni su za kućne ljubimce. Ako ste vlasnik mačke ili psa, pripazite na to kamo ćete smjestiti svoje zumbule. Njihova je lukovica otrovna te može izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme ljubimaca, pa čak i uginuće ako se ne reagira na vrijeme. Imate li psa, zumbule smjestite na povišeno mjesto koje ne može dosegnuti, a ako ste vlasnik mačke, bolje ih je izbjegavati ili pak smjestiti u one prostorije u koje mačka nema pristup. Tako ćete zaštiti i zumbule i vaše ljubimce.

jolie.hr

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!

Nema komentara:

Objavi komentar