Donosimo vam vodič o sadnji malog vrta na balkonu

 

balkon_vrt_začinsko-bilje_uzgoj_vrtlarenje_povrće
Prošla nas je godina naučila koliko je priroda bitna za naše mentalno zdravlje pa su mnogi posegli za vrtlarenjem na vlastitim balkonima. Ako se i vi želite iskušati u tom trendu sakupili smo na jedno mjesto sve važne informacije.


Instagram je prošle godine proslavio trend uređenja balkona u male vrtove. Kada nam je zbog pandemije koronavirusa kretanje bilo drastično ograničeno, mnogi su se odlučili oaze zelenila i prirode stvoriti na vlastitom balkonu, a trend se nastavlja i ove godine. Mnogima se svidjela ideja o uzgoju vlastitih mini rajčica ili jagodica, zalijevanje i svakodnevna briga o biljkama pa je potražnja za prodajom lončanica, zemlje i vrtlarskog alata u samo par mjeseci narasla za preko 80 posto u odnosu na vrijeme prije korone.


Ako se i vi želite priključiti i svoj balkončić pretvoriti u slatki povrtnjak, donosimo vam sve što trebate znati o uzgoju biljaka i povrća na tako malom prostoru. Odmah da kažemo, na balkonima najlakše uspijeva začinsko bilje, dok ćete recimo mini lubenice nešto teže uzgojiti – ali svejedno možete pokušati!

Sve dobro isplanirajte

Pomno birajte posude

Neke posude i tegle mogu postati preteške nakon što biljka pusti svoje korijene i naraste. Razmislite koliku težinu može podržati vaš balkon. Ako sumnjate, odaberite lakše plastične posude umjesto težih terakota ili posuda od kamena. Najteže postavite bliže nosivim zidovima ili preko nosećih greda.


Vjetar

Što je viši vaš balkon, to će vjerovatno biti vjetrovitije. Ne uspijevaju sve biljke u izloženim vjetrovitim uvjetima pa odaberite biljke u skladu s tim. Zaštite od vjetra poput mreže ili zaslona od trske vrlo su učinkovite u filtriranju vjetra i također će stvoriti atraktivnu pozadinu.


Svjetlost

Bitno je razmotriti koliko direktnog sunca dobiva vaš balkon. Lako je to precijeniti, zato uzmite vremena da zabilježite gdje tačno pada sunčeva svjetlost i u koje doba dana. Čak i pretežno sjenoviti balkoni imaju mogućnosti da kreiraju divnu zelenu oazu: probajte uzgajati salate, špinat, kelj, mrkvu i voće poput jagoda ili kompaktnih sorti maline koje ne trebaju stalnu izloženost suncu.


Izloženost hladnoći

Hladnoća može predstavljati problem na otvorenim balkonima, dok će suncem zagrijani zidovi polako ispuštati toplinu preko noći kako bi stvorili zaštitu. Međutim, najsigurnije je raditi pod pretpostavkom da će balkon biti nekoliko stupnjeva hladniji od razine tla. Osigurajte dobru drenažu kako lonci ne bi postali vodeni, a zatim se smrznuli.


Voda

Ključno je naravno da redovitio zalijevate vaše bilje po vrućem i suhom vremenu. Kombinacija sunca i vjetra može isušiti posude, a ako nemate vremena za zalijevanje, razmislite da instalirate sistem za navodnjavanje kap po kap.

Ideje za sadnju

Mogućnost sadnje biljaka u teglama daje vam mogućnost kreiranja vlastitog vrta koji će vam uvijek biti nadomak ruke. Svakako iskoristite sve mogućnosti koje vam balkon pruža te uživajte u plodovima svoga rada, ali i u zelenilu koje će zavladati vašim životnim prostorom. U nastavku pronađite ideje i savjete koje biljke i kako posaditi.


Rajčica

Rajčice jako dobro uspijevaju u lončanicama. Sve dok imate lokaciju koja prima najmanje pet do šest sati sunčeve svjetlosti dnevno, rajčicu možete uzgajati sa lakoćom na balkonu. Ako imate ograničen prostor, pokušajte uzgajati patuljastu sortu ili cherry rajčicu umjesto jedne od većih sorti. Sorte rajčice koje su pogodne za vrtlarstvo na balkonu su Patio Princess, BushSteak, Sweetheart of the Patio, Tumbler i Glacier.


Mahunarke i grah

Sve što vam treba je mjesto na kojem dolazi puno sunčeve svjetlosti, posuda ili tegla sa najmanje jedan metar i struktura poput rešetke na kojoj će biljka rasti. Dobre sorte mahuna za uzgoj na balkonu uključuje Bush Blue Lake ili Contender. Za grah isprobajte Cherokee Trail of Tears ili isprobajte sorte zelenog graha koje dobro uspijevaju u posudama poput Mascotte Green Beans.


Papričice

Papiričice je najlakše uzgojiti na balkonu. Posuda im treba biti najmanje jedan metar duboka za idealan rast.  Papriku držite na suncu i započnite s dodavanjem gnojiva kada biljka procvjeta dok ne završi sa plodovima. Najbolje sorte paprike za rast su Jalapeno, Early Jalapeno, Shishito, Poblano, Bolivijska rainbow, Numex Twilight, Fushimi i Devil’s Tongue.


Rotkvice

Rotkvice su super brzo i savršeno povrće za vrtlarstvo na balkonu. Koristite posudu duboku najmanje šest centimetara za male sorte rotkvica, a duboku najmanje deset centimetara za veće sorte. Ako sadite rotkvice u širokoj posudi sa puno površinskog prostora, možete uzgajati više od jedne rotkvice. Samo razmaknite svaku biljku na najmanje dva centimetra da biste svakoj biljci dali dovoljno prostora za rast.

Mrkva

Mrkvu je lako uzgajati na balkonu sve dok odaberete prave sorte jer standardnim sortama mrkve treba više prostora za rast korijenja, dok nekima ne. Obavezno odaberite posudu koja je dovoljno duboka da podupire dugačke korijene. Izbjegavajte prekomjerno zalijevanje i držite lišće suhim kako biste izbjegli probleme sa plijesni. Najbolje sorte mrkve za balkonski uzgoj su Romeo, Tonda di Parigi i Little Finge.


Začinsko bilje

Menta, bosiljak i ružmarin su začinsko bilje koje fantastično raste na balkonima. Potrebno im je malo pažnje, osim zalijevanja, i učinit će da svaki recept koji pripremate bude mnogo bolji. Također, za sunčane balkone pokušajte uzgajati timijan, kadulju, ružmarin i vlasac. Za sjenovite balkone, probajte mentu, kopar, peršin i korijander.

jolie.hr

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!

Nema komentara:

Objavi komentar