Unesite dašak proljeća u svoj dom s buketom divnih tulipana

 

cvijeće-uredi_dom-tulipani

Iako danas mnogi tulipane povezuju s Nizozemskom, oni su se prvi puta pojavili u Perziji i to već u 10. stoljeću. S obzirom da ih se trenutno može kupiti na svakoj tržnici, donosimo vam male savjete kako da ih što duže održite na životu.


U svim pastelnim tonovima, bijeli, žarko žuti ili pak crveni – tulipani su jedan od najvedrijih cvjetova i najomiljeniji vjesnik proljeća, a trenutno ih možemo vidjeti na Instagram profilima brojnih trendeseterica i influencerica. S obzirom na to da u svaki prostor unose dašak vedrine i elegancije, vrlo su popularan “dodatak” za dom.


Njihovi bogati, mesnati cvjetovi u šarenim bojama trenutno se mogu pronaći na brojnim tržnicama diljem zemlje, a budući da cvjetaju još kratko vrijeme, požurite se i počastite buketom koji će podignuti svaki kutak vašeg doma.


Ako ste se odlučili na boju i veličinu buketa, bitno je znati i kako održati tulipane na životu što duže. Kako bismo vam pomogli, u nastavku vam donosimo nekoliko trikova koji vrijede za produljenje “roka trajanja” tulipana, ali i drugog proljetnog cvijeća kojeg ćemo ovih mjeseci držati po svojim vazama.


Obratite pažnju na izgled cvjetova


Kad kupujete tulipane, najbolje je odabrati one sa zatvorenim cvjetovima jer će oni potrajati puno dulje od onih koji su se već otvorili. Najbolje je da cvjetovi budu skroz zatvoreni, a nakon nekoliko dana u vazi sami će se otvoriti. Najbolje ih je odmah nakon kupnje staviti u vazu sa svježom i hladnom vodom.


Odrežite im dno stabiljke


Tulipani u vazi mogu izgledati divno i do 10 dana, a ključno je to da  im ukoso odrežete dno stabiljke te odstranite sve listove koji bi mogli dodirivati vodu. Na taj način tulipani će lakše crpiti vodu pa će dulje ostati svježi. Donji dio listova uklanja se kako ne bi došlo do truljenja.


Nemojte zaboraviti promijeniti im vodu svaki dan


Želite li da tulipani što dulje izgledaju lijepo i svježe, mijenjajte im vodu u vazi svaki dan jer je to vrlo važno za njihovu svježinu. Voda u koju stavljate tulipane uvijek mora biti hladna jer će toplija voda uništiti tulipane.


Maknite ih od izvora topline


Većina biljaka i cvijeća ne voli biti izložena direktnim izvorima topline, a tulipani tu nisu drugačiji. Tulipani vole biti u hladnijoj prostoriji pa imajte to na umu. Nemojte ih nipošto držati blizu kamina ili radijatora niti na direktnoj sunčevoj svjetlosti jer će uvenuti.


Odaberite pravu vazu


Vrlo važno je i odabrati prikladnu vazu za tulipane – ona mora biti dovoljno visoka i malo uža kako bi se tulipani mogli osloniti na nju bez savijanja. Osim što je potrebno mijenjati vodu svaki dan, vaza u koju ćete smjestiti svoje tulipane mora biti i čista.

jolie.hr

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!

Nema komentara:

Objavi komentar