7 znakova zbog kojih ne smijete odgađati posjet ginekologu

 

health_care-vaginalni_problemi-kada_bi_trebali_otici_ginekologu-posjet_ginekologu

Svakoj ženi preporučuje se obaviti ginekološki pregled jednom godišnje, ali i kada planira i prati trudnoću ili ima teškoća sa začećem te svaki puta kada je zabrinuta zbog određenih simptoma, kao što su neuobičajen iscjedak, pečenje i žarenje, bolni spolni odnosi, krvarenje između menstruacija itd. Uzroci zabrinjavajućih promjena nisu samo spolno prenosive bolesti, to mogu biti i ciste, različiti tipovi tumora, endometrioza, policistični jajnici, upalne bolesti, promjene u menopauzi...

 

Djevojčice bi, po stručnim preporukama, prvi puta ginekologu trebale doći između trinaeste i petnaeste godine, svakako prije početka seksualnih aktivnosti. Važno je na vrijeme izgraditi odnos pun povjerenja s ginekologom - djevojčici će biti lakše razgovarati o osjetljivim temama kao što su menstruacija i seksualnost, a liječnik će imati potpuniji uvid u ginekološko i ukupno zdravlje žene, njen razvoj i stil života. Nema li teškoća, prvi pregledi mogu biti zapravo samo razgovor.

 

Oko 21. godine trebali bi početi redoviti godišnji ginekološki pregledi. Unatoč svim preporukama, prema američkim podacima čak 26 posto žena uopće ne ide ginekologu. Krajem prošle godine u Hrvatskoj oko 440.000 žena (otprilike četvrtina!) nije imalo izabranog ginekologa, a glavni razlog je taj što nema dovoljno liječničkih timova.

 

Zbog sljedećih znakova trebalo bi što prije otići na ginekološki pregled.

 

1. Iscjedak ne miriši i ne izgleda kao inače

Zdrava vagina proizvodi manje količine iscjetka koji se mijenja tijekom menstrualnog ciklusa. Može ostaviti trag na donjem rublju i to je potpuno normalno. Takav je iscjedak svijetao i blagog mirisa ili čak bez mirisa.

 

Primijetite li značajne promjene u količini, boji ili mirisu iscjetka, vrijeme je za posjet ginekologu, jer ove promjene mogu biti znak gljivične infekcije ili neke spolno prenosive bolesti.

 

2. Svrbež i žarenje

Neugodan svrbež i žarenje također su razlog za odlazak ginekologu, jer upućuju na gljivičnu infekciju ili spolno prenosivu bolest.

 

Žarenje i bolovi pri mokrenju pak znak su vrlo česte urinarne infekcije koja, ako je neliječena, može dovesti do ozbiljne infekcije bubrega.

 

Pojave li se ovakvi simptomi poslije spolnog odnosa, postoji mogućnost da ste alergični na lateks od kojeg se proizvodi većina kondoma. Ovaj je problem češći nego što bi se moglo pomisliti - procjenjuje se da je na lateks alergično do 8,2 posto opće populacije.

 

3. Izrazito bolne menstruacije

Grčevi i probadanja u trbuhu i promjene raspoloženja česta su pojava prije i tijekom menstruacije. Takvi su simptomi potpuno normalni, no kod nekih su žena snažno izraženi - njihovi su grčevi iscrpljujući i toliko bolni da se žena, kada je pogode, ne može niti pomaknuti. I to je razlog za posjet ginekologu. Ondje biste mogli čuti da su takvi simptomi posljedica fibroida (mioma) koji treba tretirati ili teške i obilne menstruacije. U tom slučaju, ginekolog može propisati uzimanje hormonske kontracepcije koja će pomoći u kontroliranju simptoma.

 

4. PMS izvan kontrole

Dok neke žene mogu imati bolne menstruacije, druge pogađa ekstremno jak PMS, predmenstrualni simptom. Ako promjene raspoloženja i emocije snažno utječu na vas prije ili tijekom menstruacije, možda imate PMDD – predmenstrualni dismorfni poremećaj.

 

PMDD može otežavati svakodnevicu simptomima koji uključuju konfliktnost, depresivnost, anksioznost i umor.

 

5. Bolan seks

Povremeno seks može biti pomalo bolan, no ekstremna ili iznenadna bol može biti znak ozbiljnog stanja, primjerice, mioma, spolno prenosive bolesti ili puknuća ciste.

 

Ako je bol u manjoj mjeri uvijek prisutna tijekom seksa, pokušajte uvesti više predigre, upotrebljavajte lubrikante, pronađite pozu koja vam odgovara. Ako je bol nova pojava, iznenadna ili jaka, što prije se obratite ginekologu.

 

6. Promjena kontracepcije

Različiti tipovi kontracepcije primjereni su za različite osobe – nekome više odgovara hormonska pilula svaki dan, nekome spirala. Razlog za promjenu kontracepcije mogu biti određene promjene u tijelu ili u životnim navikama i raspoloženju. Hormonska zaštita nije izbor za svaku ženu, osim toga, neki oblici kontracepcije mogu osjetno utjecati na menstrualni ciklus.

 

7. Krvarenje između menstruacija

Primijetite li krvarenje između menstruacija, posjetite ginekologa odmah, posebno ako je krvarenje obilno, bolno ili se ponavlja. To može biti znak infekcije, ciste ili, u rjeđim slučajevima, raka. No, i određene metode kontracepcije mogu utjecati na krvarenje. Zbog svega toga, posjetite ginekologa bez odlaganja.

zivim.gloria.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!

Nema komentara:

Objavi komentar