Kako da vratite bjelinu vašoj odjeći koja je postala siva?

 

BIJELA-ODJEĆA-BORAKS-IZBJELJIVAČ-LIMUN-OCAT-SIVE-MRLJE

Ne očajavajte, postoje načini da omiljenom bijelom komadu vratite bjelinu i prvobitan sjaj. Donosimo i kako


S vremenom možete prilično računati s tim da će vaša bijela odjeća izgubiti bjelinu. Na kraju omiljeni komadi mogu postati dosadni i promijeniti boju, doimajući se više sivim nego bijelim. A, u nekim bi slučajevima vaša bijela odjeća mogla promijeniti boju jer je oprana hrpom tamne ili jarko obojene odjeće. Dovoljno je samo jedno slučajno pranje crnim komadom odjeće, i vaša omiljena bijela majica može izaći sive boje!


Budući da je odjevni predmet bijele boje, mrlje koje se inače ne bi mogle pojaviti na tamnijoj odjeći mogu biti očite. Mogli biste se brinuti da se bijela odjeća koja je posivila više nikada neće moći nositi.


Uobičajeni uzroci pojave sive boje na bijeloj odjeći:

·        Ne razdvajate bijelo/obojeno pranje. Izbjegavajte to kako biste spriječili da boje prelaze na vaše svjetlije predmete. Ako niste sigurni, ubacite list za sprečavanje miješanja boja.

·        Perete jako zaprljana odjeću s manje zaprljanom odjećom. Sljedeći put podijelite rublje kako biste to spriječili.

·        Preopterećenje perilice rublja. To sprječava da se odjeća slobodno kreće u stroju i da se prljavština ne uklanja učinkovito.

·        Ne pridržavate se uputa za doziranje na deterdžentu i upotrebljavate previše/premalo.


Vaša bijela odjeća ipak nije osuđena da zauvijek ostane dosadna i siva. Srećom, postoji mnogo načina za obnavljanje bijele odjeće. Vratite bjelinu odjeće slijedeći ove savjete:


# Pranje bijele odjeće sa bijelim octom


Ubacite ½ šoljice (120 ml) octa u prostor za omekšivač. Većina perilica ima poseban odjeljak za omekšivač, ali to se može koristiti i za bijeli ocat. Upotrijebite mjernu čašu kako biste bili sigurni da u mašinu za pranje rublja unosite pravu količinu.


Ne brinite – od octa vaša odjeća neće čudno mirisati!

Ne upotrebljavajte odmah izbjeljivač kada perete bijelo. Prekomjerno trošenje izbjeljivača zapravo može uzrokovati da vaše bijele boje postanu više žute. Osim toga, izbjeljivač se preporučuje za bijelu odjeću izrađenu samo od pamuka.

Nikad ne koristite izbjeljivač i bijeli ocat zajedno. Reaguju kada se pomiješaju i stvaraju štetne pare.


# Koristite pred-namakanje bijele odjeće prije pranja


Otopite sodu bikarbonu u toploj vodi za izbjeljivanje. Upotrijebite 1 šoljicu (180 g) sode bikarbone i pomiješajte je s 4 litre tople vode. Koristite kadu, umivaonik ili nešto slično dovoljno veliko da može držati odjeću. Namačite bijelu odjeću u smjesi sode bikarbone otprilike 8 sati prije nego što je operete, kao što biste to inače činili.


Savjet: Napravite pastu od sode bikarbone kako biste je utrljali na požutjela područja, poput pazuha ili ovratnika bijelih košulja. Miješati 4 kašike (18 grama) sode bikarbone s ¼ šoljice (59 ml) vode. Upotrijebite staru četkicu za zube ili nešto slično da pastu nanesete na zamrljana područja i pustite da odstoji oko 1 sat.


Koristite limunov sok za potpuno prirodnu opciju pred-namakanja. Narežite 2 cijela limuna i dodajte ih u veći lonac vode. Kuhajte limun oko 5 minuta, a zatim sklonite lonac s vatre. Dodajte svoju bijelu odjeću u lonac i pustite da odstoji 1 sat.


Limun ne samo da izbjeljuje odjeću, već će i vaša kuhinja izvrsno mirisati.

Pri dodavanju odjeće u lonac pripazite da se slučajno ne opečete. Koristite drvenu kašiku ili nešto slično kako biste odjeću gurnuli na dno lonca kako bi se potpuno namočila.

# Odaberite deterdžent za pranje rublja za jednostavan način natapanja bijele odjeće


Jednostavno pomiješajte oko ¼ šoljice (59 ml) tečnog deterdženta za pranje rublja (ili deterdžent u prahu) sa toplom vodom. Dodajte svoju bijelu odjeću u lonac i pustite da se namače oko 2 sata. Znati koristiti deterdžent za pranje rublja za pred-namakanje izvrsna je opcija kada nemate drugih mogućnosti pri ruci.


# Namočite pamučnu bijelu odjeću u vodu sa izbjeljivačem


Uvijek nosite gumene rukavice kad radite s izbjeljivačem i pripazite da vam ne uđe u oči. Pomiješajte ¼ šoljice (59 ml) izbjeljivača sa 4 litra vode. Dodajte odjeću i pustite da se namače 5-10 minuta. Nakon što vrijeme prođe, ispraznite vodu i operite bijelu odjeću kao i obično. Postavite timer tako da odjeću ne ostavljate predugo u smjesi za izbjeljivanje. Zapravo će početi razgrađivati ​​tkaninu i to bi vam moglo uništiti odjeću.


# Sive mrlje tretirajte boraksom i tekućim deterdžentom za pranje rublja


Boraks se naziva i natrijevim boratom. Na mrlje koristite mješavinu oko 4 kašike (18 grama) boraksa i ¼ šoljice (59 g) vode. Starom četkicom za zube ribajte pastu u mrlje i pustite da odstoji oko 1 sat prije nego što operete bijelu odjeću.
soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...