Znate li šta može da se desi ako potpuno izbacite so iz ishrane?

 


Poznato je da preterivanje sa solju ima negativne posledice po zdravlje. Znajući ovo, mnogi ljudi se odlučuju da ovaj začin potpuno izbace iz ishrane, ali ni ta krajnost se nikako ne preporučuje.

 

Evo zašto!

 

1. Može doći do gojenja

Jodirana so je važna za hormone, pa ako je potpuno izbacite, unos joda će biti ograničen, verovatno i nedovoljan. Zbog toga može lako doći do nakupljanja kilograma, naduvenog lica, suve kože, osećaja umora i slabosti u mišićima.

 

2. Uticaj na srce

Smanjivanje unosa soli prvenstveno se preporučuje ljudima koji pate od srčanih problema, ali studije su pokazale da za srce nije dobro da se unosi ni previše, ni premalo soli. Ponovo se dokazalo da je sredina zaista "zlatna".

 

3. Povećan rizik od insulinske rezistencije

Studije su dokazale i ovu tvrdnju. Ako unosite premalo soli, telo ne reaguje na insulin kako treba, što može da dovede do povećanog šećera u krvi.

 

4. Simptomi dehidracije

Kada nivo soli u telu drastično padne, možete da osetite simptome slične dehidraciji - suva usta, vrtoglavica, jaka žeđ, proređeni odlasci u toalet...

 

5. Mučnina

Prekid unosa soli ima jak uticaj na nivo holesterola. Iako u početku obično ne pokazuje simptome, može da se odrazi na sve organe u telu, uključujući i srce. Jedan od prvih simptoma koji to pokazuje jeste mučnina.

prva.rs

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!