Ova 'dječja vježba' sagorijeva najviše kalorija, zateže telo i razbija celulitBrojne su dobrobiti tjelovježbe i dobrog znojenja - podižemo snagu i energiju, popravljamo raspoloženje i općenito tjelesno i psihičko stanje. Možda ste se u tjednima izolacije malo opustili, ali rješenja ima – vježbajte s vijačom, bit će i korisno i zabavno.

- Preskakanje užeta je kompletna vježba za cijelo tijelo. Njime jačate listove, mišiće stražnje lože, kvadricepse, prsne i ramene mišiće, leđne mišiće, bicepse i trbušne mišiće. Ovaj oblik vježbanja povećava izdržljivost, tj. mišići će moći održati napetost neko vrijeme bez opadanja djelotvornosti, a to znači da ćete moći vježbati dulje i napornije. To nije sve, jer vijača je izazov i za srce i pluća, poboljšava koordiniranost i spretnost - kaže trener Tim Haft, vlasnik studija Punk Rope u New Yorku, fokusiranog na vježbe s vijačom.

Ova vježba ne samo da učvršćuje mišiće, ona jača srce, rastapa salo i omogućuje mršavljenje u vrlo kratkom roku. U 15 minuta otapa čak 200 kalorija.

 Druga vježba je vjetrenjača. Presavinite uže na pola i primite obje ručke dominantnom rukom. Pokretom iz zgloba zavrtite ga ispred sebe, radeći male krugove. Pritom bi uže stalno trebalo biti na jednakoj udaljenosti od tijela, ne smije mu se niti približavati niti od njega udaljavati. Pomoću ove vježbe naučit ćete okretati uže iz zglavka, a ne iz ramena. Kad usavršite vježbu dominantnom rukom, prebacite se na drugu ruku.


Osam savjeta za bolje preskakanje
Ljudi nerijetko griješe u preskakanju užeta, kaže Haft, čime se izlažu ozljedama. Usvojite li ove savjete, vježbat ćete pravilno i dobiti najbolje od vijače.

1. Ne skačite previsoko.

2. Vijaču okrećite ručnim zglobovima, a ne laktovima ili ramenima.

3. Ne odskačite prerano, čekajte da vam se vijača približi.

4. Ne ispružajte ruke kada se vijača približava stopalima – trebaju ostati savinute u laktovima.

5. Ruke trebaju biti postavljene malo ispred kukova.

6. Radite jednako s obje ruke, nemojte prepustiti veći dio okretanja dominantnoj ruci.

7. Provjerite odgovara li vam dužina vijače, ne smije biti ni preduga ni prekratka. Pravilo za početnike glasi: kad stojite na središnjem dijelu vijače, ručke bi trebale dosezati do pazuha.

8. Počnite polako i dajte tijelu vremena da se navikne na ove pokrete. Kad postanete sigurni, povećavajte brzinu, uzmite kraće uže i testirajte svoje vještine.


Plan vježbanja
Prvo se pet minuta ugrijte (može i laganim preskakanjem užeta). U ovom setu vježbi preskakanje vijače izmjenjuje se s vježbama koje koriste težinu vlastitog tijela. U početku može djelovati teško, kaže Haft, ali s vremenom će biti lakše, pa možete i produljivati intervale za pojedine vježbe (osim za one s vijačom). Fokusirajte se na tehniku, ali trebali biste se i zabaviti.

90 sekundi vijače, odskoci s obje noge

30 sekundi odmora

30 sekundi čučnjeva

30 sekundi sklekova

30 sekundi čučnjeva

30 sekundi odmora

90 sekundi vijače, izmjenično skakanje s noge na nogu

30 sekundi odmora

30 sekundi iskoraka

30 sekundi držite plank

30 sekundi iskoraka

30 sekundi odmora

90 sekundi vijače, škarice

30 sekundi odmora

30 sekundi trbušnjaka

30 sekundi hodanja na dlanovima i stopalima

30 sekundi trbušnjaka

30 sekundi odmora

90 sekundi vijače, izmjenično skakanje s noge na nogu

30 sekundi supermena

30 sekundi skokova s raznoženjem i odručenjem (jumping jack)

30 sekundi supermena

30 sekundi odmora

90 sekundi vijače, odskoci s obje noge

30 sekundi odmora

30 sekundi boksanja sa sjenom

30 sekundi penjača (mountain climbers)

30 sekundi boksanja sa sjenom

30 sekundi odmora


zivim.gloria.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!