Plesom do zategnutih mišića


ples-tango-valcer-zumba-mršavljenje-zategnuto-tijelo-vježbanje
Najvažniji faktor u očuvanju dobre forme i zdravlja tijela jeste da uživate dok vježbate. Ples je jedan od najinteresantnijih oblika fizičke aktivnosti, i može vam pomoći da dobijete vitku i zavodljivu figuru. Ako želite da izgubite par kilograma ili da učvrstite vaše tijelo onda vam prepoučujemo da počnete da se rekreativno bavite plesom. Još ako ste ljubitelj muzike, igre i druženja, ovo je pravi izbor za vas.

Dok je jedna kategorija plesova nježna i eleganta, druga je brza i intezivna. Ali, svi plesni stilovi uključuju određen stepen fizičke aktivnosti, te se tako broje u jedan vid fizičkih vježbi. Ako planirate da umanjite tjelesnu težinu, da zategnete vaše mišiće i poboljšate vašu izdržljivost i kondiciju, onda se trebate okušati u plesovima kao što je salsa, hip-hop, ples na štangli ili neki drugi ples sa brzim ritmom.

Ples na štangli na prvu odmah povezujemo sa noćnim klubovima po Istočnoj Evropi ili možda sa Karibima, ali ima jako puno zajedničkog sa penjanjem (planinarenjem) nego što bi iko mogao pomisliti. Bar kada je trening u pitanju.

Odlučite li se da naučite neki od plesova, osim što ćete sat vremena uživati u okruženju koje vam prija, istovremeno ćete razmrdati cijelo tijelo i ojačati sve grupe mišića. Ples je dobar za razvoj fleksibilnosti, pokretljivosti, zatežu se mišići trupa, ruku i nogu, zglobovi postaju gipkiji.



Znate šta je najbolje od svega? To što u trenutnoj situaciji slobodno vrijeme koje imate možete iskoristiti za učenje novih pokreta! Na YouTube-u postoje brojni kanali koji svakodnevno prezentuju sve vrste plesa, i to korak po korak.

Bilo da se odlučite za balet, hip-hop, džez dens, salsu, zumbu, tango ili klasični bečki valcer tokom sata brzog plesa potrošićete oko 350-400 kalorija. Cjelovečernje đuskanje brzih i vatrenih plesova može da istopi čak 600 do 1.000 kalorija.

Bolja koordinacija
Osim što ćete steći idealnu fizičku kondiciju, plesom ćete ojačati mišiće i zglobove i poboljšati cirkulaciju krvi. Najnovija istraživanja potvrđuju da tokom plesa mozak prenosi nervne impulse tijelu kako i kada da prati određeni ritam, smjer u prostoru i naredne plesne korake. Na taj način se tokom plesa razvija i koordinacija pokreta.

Džez gimnastika – za vitko tijelo

U ovom obliku rekreacije kombinuju se elementi plesa i gimnastike. Osim što sprečava i odlaže osteoporozu, jača kondiciju, kardiovaskularni, respiratorni, lokomotorni, gastrointestinalni, urogenitalni sistem i balansira lučenje hormona.



Aerobnim vježbanjem podstiče se kardiovaskularna izdržljivost, različitim vježbama snage povećava se mišićna moć, a vježbama aktivnog, pasivnog i kombinovanog istezanja povećava se gipkost.

Džez gimnastika se kao vid rekreacije posebno preporučuje osobama koje nemaju mnogo slobodnog vremena. Može da se kombinuje sa šetnjama na otvorenom i pored vode, ili sa plivanjem.

Tango – plesom do izvajanih nogu
Iako ples fizički nije mnogo zahtjevan, dosta energije se troši na rad mozga i emocije, pa se tokom jednog časa ukupno utroši oko 400 kalorija. Dok plešete tango, najviše se angažuju mišići listova i butina, kao i manji mišići u gornjem dijelu tijela.

Redovnim vježbanjem se popravlja držanje tijela, koordinacija pokreta, koncentracija, razvijaju se emocije i maštovitost. Tango mogu da plešu svi, bez obzira na godine.

Valcer – ispravlja kičmu
Tokom dva minuta igranja standardnih plesova potroši se 15 kalorija, što znači da se za jedan sat može utrošiti i više od 400 kalorija. Dok plešete valcer „rade“ svi mišići, a najviše se zateže muskulatura nogu i leđa, što doprinosi ispravljanju kičme.

Plesanje valcera poboljšava opštu kondiciju i držanje tijela, koncentraciju i koordinaciju pokreta, razvija emocije, popravlja energiju i raspoloženje.

Orijentalni plesovi – za tanak struk
U ovom plesu angažovani su svi mišići, a u centru pažnje su stomak, struk i kukovi. Talasasti pokreti koji se izvode tokom orijentalnog plesa „masiraju“ i unutrašnje organe. Zato se ovaj ples preporučuje ženama poslije trudnoće za brzi oporavak.

Kako je ova vrsta plesa fizički vrlo zahtjevna, zahvaljujući njemu može se doći do zavidne fizičke kondicije. Tokom jednog sata može da se potroši i do 500 kalorija.

Salsa – kao kardio-trening
Pola sata igranja salse sagori 200-400 kalorija, a istovremeno se poboljšava rad srca i oblikuju mišići. Plesanje salse je odličan način da se oslobodite stresa. Žustrim pokretima ojačaćete tijelo i oblikovati kukove, listove, butine, ramena i ruke. 
Tokom jednog sata pošteno ćete se preznojiti i osjećati fizički i psihički rasterećeni, ali i puni energije za nove izazove.

Zumba – i igra i trening
Za ovim, relativno novim plesom poludio je cijeli svijet – zumbaju i mladi i stari, ne samo zabavljajući se, već i skidajući kilograme. Ovaj brz, privlačan i ritmičan ples se pokazao kao jedan od najefikasnijih za skidanje kilograma.

Da biste postigli rezultate, čas zumbe mora da traje najmanje 45 minuta. Ali, samo jedan trening u trajanju od sata, sagori od 500 do 800 kalorija. Zbog načina na koji se krećete dok igrate zumbu, definišu se svi veći mišići u tijelu.
zdravija.com

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO