Zaboravite blještave ukrase, kičasti božićni dekor ove je godine out! Instagram sav treperi od prekrasno okićenih interijera u potpuno drugačijem stilu, evo kako ga kopirati


Blještavi, šareni, kičasti blagdanski dekor ove je godine potpuno out, bar sudeći po Instagramu, gdje posljednjih tjedana veliku pažnju zaslužuju adventske objave potpuno drugačijeg ugođaja. 'Lajkovi' i komentari idu na račun 'nordic' i 'scandi' Božića, što zapravo ne čudi jer je skandinavski dizajn već je duže vrijeme veliki hit u uređenju prostora.

Čini se da su dekoracije a la Sam u kući i sličan kič na američki način napokon pali u drugi plan, a ekipa masovno 'otkida' na život na Sjeveru.

Pa kako i ne bi, gledajući prizore 'po skandinavsku' uređenih blagdanskih interijera lako se možemo zamisliti u nekoj brvnarici, uz bor okićen starinskim ukrasima, šiškama, bobicama i drugim plodovima i obasjan pravim svjećicama.

Vatrica u kaminu pucketa, a mi smo ugodno ušuškani među topla krzna, sa šalicom nečeg finog, toplog u ruci... hygge na kvadrat! Mora se priznati da blagdanski dekor na skandinavski način ima nešto čarobno u sebi, a vjerujemo da bi se neke od tih ideja sasvim lijepo uklopile čak i u naš dalmatinski Božić.

Premda je u nas snijeg za Božić više iznimka nego pravilo, a čupava krzna i dekice zatrebaju nam samo ako 'opali' buretina, neke elemente sjevernjačkog blagdanskog dekora ipak ima smisla prenijeti i to bez velikog troška. Za šetnje prirodom nakupite lijepe grančice, šiške i bobice, iz zaborava i prašine izvucite košare, 'kašete' i jutene vreće, nabavite par smeđih papirnatih vrećica i stare kalupiće za kekse i već ste na pola puta. 

Prenosimo vam najpopularnije objave s Instagrama i nadamo se da će vas nadahnuti.

Čak i ako kićenje bora čuvate za Badnjak, već sada će vam lijepo doći malo blagdanskog sjaja i raskoši. Umjereno, s naglaskom na prirodu, svjetlost i tradiciju, baš kako vole Skandinavci.

Kako dojam ne bi bio prenapadan, držite se jedne palete boja, no ne ustručavajte se poigrati različitim teksturama, pri čemu pletene, mekane i čupave imaju prednost.

Već sad možete u poneku prostoriju unijeti dašak blagdanskog ugođaja uz pomoć fenjera i 'demežane' u kojoj će biti sasvim dovoljno vode za koju zimzelenu granu. A bit će i dovoljno stabilna da ju netko slučajno ne prevrne...

Dojam zaokružite lukovicama koje se baš spremaju procvjetati, kao što tijekom cijele zime vole raditi na hladnom sjeveru.

Iznesite kuglice i svjećice iz njihovog skrovišta već ovog vikenda pa ih objesite već sad, dok je bor još 'na čekanju'.

Poput ovih slatkih djevojčica na slici, kombinirajte ih sa zimzelenim grančicama i nekim dragim, nostalgičnim predmetima, koji za vas imaju posebno značenje, ali ih više ne koristite, poput starog pribora za izradu kolačića kojeg ste naslijedili od bake.

Nekoliko golih grana u vazi smještenoj u zgodnu 'kašetu' bit će odlična podloga za svjetlucave lampice. Još koja zvjezdica i pahuljica i eto zgodne kompozicije, a sve skupa vas neće koštati više od 50 kuna.

'Kašetu' i grane možete premazati ili posprejati bijelom bojom, ali i ne morate.

Sve što vam za ovakvu dekoraciju treba su zimzelena biljčica u 'pitaru' (možda biste umjesto jelkice ili borića mogli iskoristiti ružmarin?), smeđi papir od papirnate vrećice i konop kakav ćete naći u hobby trgovinama ili u 'sve po osam'.  Priznajte da djeluje efektno.

Ako ste spretni, izradite vjenčić od žice pa oko njega omotajte grančice eukaliptusa i taj kutak vašeg doma predivno će mirisati.

Jedna stara košara, koje klupko vune i grančica sa suhim plodovima, jedna treperava svjećica... Prizor unatoč prozoru prošaranom injem ostavlja topli dojam. A što je najbolje, tako ga je lako kopirati.

Ništa ne unosi toplinu i blagdanski ugođaj poput hrpe sjajnih svjećica, zar ne? Još koja kartonska zvjezdica i čupava prostirka i eto vam pravog kutka za uživanje.

Zašto i spavaća soba ne bi dobila blagdanski make-over? Volite li skandinavski stil, evo vam ideja, a sve što će vam trebati je 'kašeta' obojana u bijelo i vaza s grančicama punim zimskih plodova te poneka svijeća.
slobodnadalmacija.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...