Danas se obilježava Božić, blagdan kojim se slavi rođenje Isusa Krista


Katolici širom svijeta danas proslavljaju najradosniji blagdan - Božić, dan kojim se obilježava rođenje Isusa Krista, sina Božijeg.

Kao što to nalažu običaji, predviđeno je da se ovaj dan provede sa članovima porodice i u zajedničkoj molitvi. Rano ujutro vjernici odlaze na misu, a zatim slijedi zajednički ručak.

U našoj zemlji porodice, prijatelji i komšije okupljaju se uz bogatu trpezu na kojoj se nalaze tradicionalna slana i slatka jela, a posebno karakteristični za Božić su suhi kolači koji se prave nekoliko dana prije blagdana.

Domovi katolika posebno su okićeni na Božić i uglavnom se u svakom nalazi jelka ispod koje se ostavljaju pokloni za najmlađe ukućane.

Prema Bibliji, Isusa je rodila Djevica Marija koja je začela bezgrešno. Isus je rođen u štali u gradu Bethlehemu prije više od 2.000 godina, okružen domaćim životinjama, zbog čega vjernici na Božić ispod bora imaju jaslice i figure ovaca.

Svim čitateljima katoličke vjeroispovijesti ekipa portala Journal de Luxe želi sretne božićne blagdane uz najljepše želje!
klix.ba

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!