Da li znate šta je to indijanska banana i kako djeluje na vašu kožu


Indijanska banana zapravo je vrsta papaje, a uz brojne zdravstvene pogodnosti, pomaže i u regeneraciji stanica kože. Jesi li znala da papaja sadrži gotovo 3 puta više vitamina C od preporučene dnevne doze?

Počnimo od toga da je Kristofor Kolumbo indijansku bananu (ili pawpaw) nazvao "voćem anđela". Istraživanja su kasnije pokazala da je izrazito bogata vitaminima A,C,E i K, antioksidansima i da spada u kategoriju tzv. supervoća.

Ovo čudesno voće smanjuje upale i crvenilo kože te potiče njezino čišćenje i zaglađivanje. Dokazano pomaže u tretiranju oštećene kože, ima antiupalno djelovanje te hidratizira kožu.

Pomlađuje kožu, sadrži AHA, štiti od sunca
Svojstva indijanske banane posvjetljuju kožu i uklanjaju nejednakosti. Zbog velikog udjela vitamina C (235 mg po plodu), ona pomaže u borbi protiv štetnih učinaka sunčevih zraka. Zbog vitamina A regenerira stanice kože i time ju čini mekom.

Pawpaw također sadrži alfa hidroksi kiselinu (AHA), popularnu u beauty svijetu, koja uklanja mrtve stanice kože i tako ju, uz vitamine C i E, pomlađuje. Zbog antioksidansa i vitamina C odlična je protiv tzv. bora smijalica oko očiju i bora na čelu.

Također sadrži magnezij, kalij, niacin, karoten i probavni enzim papain, koji u organizmu sudjeluje u razgradnji bjelančevina i sprječava apsorpciju masnoća unesenih hranom, a time sprječava začepljenje pora i nastanak akni.

Sve to čini indijansku bananu poželjnim kozmetičkim sastojkom, a popularno ju se može pronaći u balzamima, posebno onima za usne, te u proizvodima za njegu kose. Zaštita kože i hidratacija koju indijanska banana osigurava čine ju idealnim dijelom zimske rutine njege kože.

Koja je razlika između papaje i indijanske banane?
Biljna vrsta indijanska banana porijeklom je iz Sjeverne Amerike, a pripada rodu papau drveta, kao i papaja. Iako potječu od iste vrste, papaja i indijanska banana razlikuju se. Papaja ima crvenkastu unutrašnjost i ovalnog je oblika, poput lopte za ragbi. S druge strane, indijanska je banana žuta iznutra, veća od papaje i zaobljenija, nalik nogometnoj lopti. Papaja je slatkastog okusa, a indijanska banana ima okus nalik banani i mangu.

Plod indijanske banane u prosjeku teži između 50 i 500 grama, a 100 grama ploda sadrži 80 kalorija, 1,2 grama proteina,18,8 grama ugljikohidrata, od čega 2,6 grama dijetalnih vlakana. Iako podrijetlom iz Sjeverne Amerike, indijanska banana sve je zanimljiviji proizvod na našem tržištu i u uzgoju. Iako se plod u pravilu ne može kupiti u supermarketima, dostupni su brojni preparativni kozmetički proizvodi čiji je sastojak.
miss7zdrava.24sata.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO