8 navika kojima ćeš potaknuti i ubrzati svoj metabolizam


Uvrsti ih u svoju svakodnevicu želiš li se riješiti viška kilograma

Pronaći idealnu tjelesnu težinu ponekad je doista teško, a pojedinci se neprestano muče s viškom kilograma. Kad je riječ o težini, puno toga ovisi o radu metabolizma. Osobe s bržim metabolizmom imaju manje problema s viškom kilograma, dok su osobe kod kojih metabolizam radi sporije najčešće više sklone debljanju.

Upravo radi toga, vrlo važno potaknuti rad svog metabolizma, a to i nije tako teško, samo treba u svoju svakodnevicu uvrstiti određene navike. Zdrave promjene vezane uz fizičku aktivnost i prehranu potaknuti će rad metabolizma pa će se kilogrami početi topiti. 
Imaš li i sama problema s viškom kilograma, uvrsti ove navike u svoju rutinu i osjećati ćeš se odlično te nikada više nećeš trebati brinuti o svojoj težini.

Jedi dobru hranu
Prilično jednostavan, ali vrlo važan savjet kojega bi se trebala držati želiš li izgledati dobro je zdrava prehrana. Dobra hrana su one namirnice koje će ti osigurati sve potrebne nutrijente, vitamine i minerale, a koji se nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, itd. Zvuči dosadno, no da bi moglo pravilno funkcionirati, našem je tijelu potrebna čista i zdrava hrana.

Kvalitetno se naspavaj
I kvalitetan san je nužan da bi nam organizam pravilno funkcionirao. Nastoj uspostaviti zdravu rutinu spavanja te svaki dan lijegati i ustajati u isto vrijeme. Osiguraj si barem 7-8 sati sna ili više ako osjećaš da ti je to potrebno. Važno je da pronađeš onu količinu kvalitetnog sna koja ti odgovara kako bi se nakon ustajanja osjećala svježe i energično. Uz nedostatak dobrog sna imati ćeš problema s manjkom energije te ćeš više žudjeti za nezdravom hranom kao što su šećeri i ugljikohidrati pa ti kvalitetno spavanje neka postane prioritet.

Jedi redovno
Bez obzira na to koliko ti svakodnevica bila užurbana, nemoj preskakati obroke. Uvijek pojedi doručak, čak i kada nisi gladna - uzmi nešto lagano kao što je voće ili jogurt. Nastoj jesti svakih nekoliko sati kako bi ti metabolizam neprestano bio aktivan. Ako te između obroka uhvati glad, posegni za zdravim grickalicama poput orašastih plodova.

Izbjegavaj stres
Živimo u užurbanim i dinamičnim vremenima i teško je u potpunosti kloniti se stresa. Ipak, stres loše utječe na zdravlje pa ga nastoj svesti na minimum. Pronađi tehnike i metode koje će ti pomoći da se opustiš. Ponekad razgovor s prijateljicom ili pak čitanje knjige mogu biti od velike pomoći. Uvijek pronađi vremena za sebe i trenutke opuštanja.

Budi fizički aktivna
Vrlo je očito da će metabolizam potaknuti fizička aktivnost i ona je nužna želiš li imati zdravo i fit tijelo. Ako puno sjediš na poslu, nastoj svakih nekoliko sati ustati od stola i malo prošetati te pronađi aktivnosti koje će ti omogućiti da budeš što aktivnija. Prošeći nakon odlaska s posla ili upiši jogu, učlani se u teretanu, počni planinariti... Mogućnost je danas zaista mnogo, samo se treba pokrenuti.

Začini svoju hranu
Istraživanja su pokazala da određeni začini poput čili papričice mogu potaknuti rad metabolizma i sagorijevanje kalorija pa ih svakako uvrsti u svoju prehranu.


Pij zeleni čaj
Zeleni čaj s razlogom je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu. Osim što je vrlo zdrav jer obiluje antioksidantima te štiti od mnogih bolesti, također može potaknuti i mršavljenje. Sadrži određene tvari koje pozitivno djeluju na rad metabolizma te potiču sagorijevanje kalorija. Za najbolje rezultate, popij 2-3 šalice dnevno i uskoro ćeš primijetiti promjene.

Izbjegavaj loše dijete
Jedna od najgorih stvari koje možeš napraviti svom tijelu su loše i rigorozne dijete koje smanjuju unos kalorija i potiču gladovanje. Takve dijete donijeti će ti brze, ali kratkoročne rezultate i vrlo su nezdrave pa ih izbjegavaj. Umjesto toga, nastoj u svoj način života uključiti zdrave navike koje će ti omogućiti da izgledaš odlično, dobro se osjećaš i živiš kvalitetno.
zena.rtl.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...