Što vam se može dogoditi ako jabučni ocat koristite svaki dan?


Koliko često koristitite jabučni ocat? I što doista radi vašem tijelu?

Iako ima brojne prednosti, s jabučnim octom treba biti i oprezan, navodi thehealthy.com.

NAVIKNUT ĆETE SE NA OKUS
Ispijanjem čistog jabučnog octa možete oštetititi jednjak, a medicinska sestra Rebecca Park navodi na koji je način ona uključila jabučni ocat u svoju prehranu.

Započela sam s velikom čašom vode u koju sam dodala jednu žličicu jabučnog octa, a kada sam se naviknula na tu količinu, povećala sam količinu octa na dvije žličice. Nakon nekoliko mjeseci, naviknula sam se na dvije žličice, kazala je Rebecca Park.

MANJE ĆETE JESTI
Jabučni ocat pomaže u gubitku kilograma jer smanjuje apetit te produžuje osjećaj sitosti nakon jela.

TIJELO VAS NEĆE TRAŽITI ŠEĆER
Kombiniran s medom, jabučni ocat umanjit će želju za slatkim. Naime, octena kiselina octa smanjit će želju za šećerom dok će med dodati dozu slatkoće.
  
NEĆETE IMATI ŽELUČANE PROBLEME
Prebiotici jabučnog octa izrazito su korisni za zdrave mikroorganizme koji se brinu za probavni sustav, objašnjava dr. Luiza Petre, a ispijanjem ćete regulirati razinu kiseline u tijelu što će olakšati probavu.

SMANJIT ĆE RAZINU ŠEĆERA U KRVI
“Jabučni ocat povećava efikasnost inzulina u razgradnji šećera, čak i tijekom visoko kaloričnog obroka", tvrdi Park.

A sudeći prema istraživanju objavljenom u Journal of Evidence-Based Integrative Medicine, dnevna doza jabučnog octa smanjit će razinu šećera tijekom dana.

POBOLJŠAT ĆE RAD SRCA
Jabučni ocat snižava trigliceride, glavne uzročnike naslaga masti oko arterija koje mogu dovesti do blokade krvotoka.

Isto tako, dijetalno vlakno pektin, kojeg pronalazimo u jabukama i octu, neutralizira kolesterol.

OLAKŠAT ĆE APSORPCIJU NUTRIJENATA IZ HRANE
Studija objavljena u Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, pokazala je kako jabučni ocat pruža pomoć crijevima kako bi lakše apsorbirala kalcij, ali isto se pokazalo i za željezo.

Na taj način pospješuje rad tijela, ali i cjelokupno zdravlje.

ZAŠTITIT ĆE VAS OD ŠTETNIH BAKTERIJA
“Povećana želučana kiseline uništava sve loše mikrobe koji u tijelo mogu dospjeti putem hrane", tvrdi naturopatkinja Laura C. Stix.

SPRIJEČIT ĆE LOŠ ZADAH
Iako ne bi trebao biti zamjena za vodicu za ispiranje usta, jabučni ocat odlično je sredstvo za očuvanje svježeg daha. Ipak, prilikom toga trebalo bi paziti na to da je razrijeđen vodom te da se bar pola sata nakon ispiranja tom tekućinom ne peru zubi jer će ocat nagristi caklinu.

Prilikom pripremanja otopine, vodite računa o tome da je količina vode za deset puta veća od količine octa. A za potpunu zaštitu cakline, otopinu ispijajte uz pomoć slamke.
ordinacija,vecernji.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO