Jamie Oliver otkrio tajni recept za najbolji bolonjeze sos na svijetu


Jamie Oliver je jedan od najboljih kuhara na svijetu i, iako je ovaj Britanac ovladao najrazličitijim svjetskim kuhinjama, i dan danas tvrdi da preferira italijansku. Upravo zato posebno mu je uživanje da priprema tradicionalne italijanske specijalitete poput špageta i pica.

Slavni kuhar tvrdi da je najbolje kada se za bolonjeze koristi pelat iz konzerve, te kada je svo povrće isječeno na kockice slične veličine.

A evo i njegovog detaljnog recepta!

Potrebni sastojci:
1kg mljevenog mesa (najbolja je kombinacija, 50-50)
50 grama dimljene slanine (može i šunka)
grančica ruzmarina
1 glavica crnog luka
2 mrkve
2 štapa celera
2 konzerve pelata od 400 ml
1 kašika soka od paradajza
800 ml vode
malo maslinovog ulja
so i biber po želji

Priprema:
Isjeckajte listiće ruzmarina i stavite ih da se dinstaju na malo maslinovog ulja. Dodajte sitno isjeckanu šunku ili slaninu.

Potom dodajte mljeveno meso, začinite po želji i dinstajte oko 10 minuta uz često miješanje, sve dok meso ne dobije lijepu braon boju.

Isjeckajte luk, šargarepu i celer na komadiće slične veličine, pa dodajte u šerpu i nastavite da dinstate još desetak minuta.

Potom u šerpu dodajte i pelat i sok od paradajza, dobro promiješajte, i dolijte i vodu. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuha na tihoj vatri oko 90 minuta.

Služite toplo uz tjesteninu po želji i sa izrendanim parmezanom.

Prijatno!
radiosarajevo.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...