12 savjeta za odgoj jedinca: Interakcija, smijeh i granice


Nekad se vjerovalo da su djeca bez braće i sestara usamljena i razmažena te da im socijalne vještine nisu dovoljno razvijene. Male obitelji razlikuju se od velikih te dolaze s nizom drugačijih izazova, ali i nizom prednosti
Prije pedeset godina mislilo se da su djeca jedinci usamljena i razmažena te da im socijalne vještine nisu dovoljno razvijene. No, kako se broj djece jedinaca povećava, tako se i njihovo mjesto u društvu mijenja. Oko 22 % djece nije imalo braće ili sestara u 2015. godini kada su njihove majke dosegle kraj plodnih godina u usporedbi s 11 % 1967. godine, navodi Parent informacije istraživačkoga centra Pew.
Male obitelji razlikuju se od velikih te dolaze s nizom drugačijih izazova, ali i nizom pogodnosti. U nastavku teksta pročitaj o 12 savjeta za odgoj djeteta jedinca.

1. Potakni interakciju s drugima
Kako se ne bi osjećala usamljeno, djeca jedinci često razviju imaginarne prijatelje ili veze s predmetima kao što su lutke i plišane životinje. Nije važno koliko pozornosti pridaješ svojem djetetu, ponekad mu je potreban netko njegovih godina da bi se s njim povezao.Zato se, kada imaš dijete jedinca, pobrini da dijete vodiš ili doma organiziraš socijalne aktivnosti, počevši već od 18 mjeseci, kaže J. Lane Tanner, profesorica pedijatrije na Kalifornijskom sveučilištu.

2. Pokaži svojim primjerom
Jedinci ne doživljavaju povremene svađe i prepirke, odnosno rivalstvo s braćom i sestrama, navodi Meri Wallace, a to otežava stvari u nekim situacijama, kao što je recimo - gubljenje u društvenoj igri, čekanje na red i pridruživanje nekim grupama.
Kako bi pomogla svojem djetetu u navedenim društvenim situacijama trebala bi:
  • svojim primjerom prikazati kako dijeliti, raditi kompromise i pokazati da si obzirna prema drugima
  • nagraditi dijete kada je pažljivo i pokuditi kada nije

3. Potiči smijeh
Prema doktoru Kevinu Lemanu, autoru knjige The Birth Order Book: Why You Are the Way You Are, jedinci mogu slijediti logiku, znanost i pravocrtna mišljenja toliko da mogu postati pretjerano ozbiljnima i zbog toga mogu ne zamijetiti humor u određenim situacijama.
Iako ne postoji način da nekoga naučiš laganom humoru, probaj biti dobar uzor i izbjegavaj oštru disciplinu i udaranje šakom po stolu. Smiješi se i otvoreno razgovaraj sa svojim djetetom, povremeno ubaci šale. Vjerojatno će i tvoje dijete onda slijediti to.

4. Podijeli malo odgovornosti s djetetom
Odgajanje jedinca obično rezultira veoma bliskim odnosom roditelja i djeteta. Međutim, neka se djeca previše oslanjaju na roditelje zbog moralne podrške i pomoći u obavljaju zadataka, onih školskih, ali i onih u kućanstvu, a roditelji mogu svjesno pojačavati tu ovisnost.
Da bi djetetu pomogla da se osamostali, daj mu malo prostora i odgovornosti popust kućanskih poslova, objašnjava Wallace. Dijete koje je jedinac mora se samo naučiti zabaviti, ne mora roditelj uvijek biti zabavljač.

5. Odupri se porivu da se miješaš
Jedinci imaju tendenciju biti perfekcionisti, pa ako pokušaš "preraditi" svaku sitnicu, kao pospremanje kreveta ili ponovno brisanje prašine s već prebrisane police, samo ćeš ojačati njegove perfekcionističke navike. Doktor Leman navodi da ne pokušavaš poboljšavati sve što tvoje dijete napravi, pogotovo ako su u pitanju sitnice.

6. Postavi jasne granice
Jedinci se ponekad osjećaju kao da su odrasle osobe, vjerujući da bi trebali imaju jednako pravo za sudjelovanje i donošenje odluka kao i odrasli ili njihovi roditelji, ističe Wallace. Često roditelji jedinaca i dopuštaju svojem djetetu da sudjeluje u određenim odlukama, no treba postaviti granice kada i koliko je to dozvoljeno. Također, moraju uzeti i vrijeme za sebe kako bi svoju vezu održali zdravom. Mama i tata također imaju pravo na svoj život.

7. Budi realna
Budući da su jedinci često verbalno sposobni u ranoj dobi i imaju uspješne rezultate, teško je znati koje je ponašanje primjereno njihovoj dobi. Također je teško znati i pritišćeš li ih previše ili nedovoljno. Do sedme ili osme godine djeca jedinci često su kao mali odrasli ljudi, a drugu djecu smatraju nezrelom. Kao roditelji, trebali bi pripaziti na to i upozoriti ga da ima samo jedno djetinjstvo i neka ga iskoristi.

8. Nemoj zahtijevati perfekcionizam i savršenstvo
Jedinci često žele udovoljiti svojim roditeljima, kaže Carl E. Pickhardt autor knjige Keys to Parenting an Only Child, a to može dovesti do toga da tvoje desetogodišnje dijete koje voli svirati klavir samo na sebe vrši pritisak da bi naučilo djela Čajkovskoga prije spavanja.
Objasni mu da je dobro što ima određene ciljeve, no u životu ima i drugih stvari i da nećeš biti manje ponosna na njega ako odustane od nečega što ga ne zanima ili ako ne bude najbolji u glazbenoj ili nekoj drugoj školi.

9. Nemoj raditi malenu verziju same sebe
Jedincima treba "više vremena i prostora da budu slobodni i rade ono što žele", kažu Cliff Isaacson i Kris Radish u knjizi The Birth Order Effect. Majke moraju shvatiti da njihova šestogodišnja kći ne bude gimnastičarka kakva ona nikad nije uspjela biti ili liječnica kakva je ona željela biti, a očevi se moraju pomiriti s činjenicama da njihov sin možda ne bude bio nagrađivani sportaš, odvjetnik ili rock zvijezda.
Tvoje dijete je dijete, a ne druga šansa za postići ono što si ti sama htjela. Dopusti mu da samo istražuje svoje interese bez uplitanja.

10. Nemoj pretjerivati s poklonima
Kada su djeca jedinci bombardirana s poklonima i nagradama oni misle da će uvijek dobiti ono što žele. Nikad nije kasno za stati na crtu i kontrolirati poklone koje dijete dobije, kaže Pickhardt. Roditelji moraju shvatiti da nisu važni darovi, već vrijeme provedeno s djetetom.

11. Nemoj mu previše udovoljavati
Kada odgajaš jedinca, vjerojatno mu posvetiš sve svoje vrijeme. Dok kada je u pitanju više djece, oni moraju stati u red i čekati kada će doći njihovo vrijeme. Upravo to "stajanje u redu" je učenje strpljivosti, kaže doktor Tanner te navodi kako je to od iznimne važnosti.

Kako bi spriječila nastajanje stava "ono što želim, to ću i dobiti" trebaš:
  • postaviti granice
  • poticati ga da se pridržava kućnih pravila
  • uvesti disciplinu kroz smjernice i očekivanja

12. Nemoj težiti konstantnoj sreći
Ako ćeš udovoljavati svakoj želji svojega djeteta, dugoročno ćeš požaliti zbog toga, kaže Pickhardt. Jedna od posljedica prekomjerne popustljivosti je i činjenica da tada djeca žele imati sve pod određenim, svojim pravilima te razvijaju mentalitet: "Ili ćemo mojim načinom ili nećemo nikako."
Pažnja koju posvećuješ jedincu može biti ili pozitivna ili negativna sila, ovisno o tome izbjegneš li uobičajene zamke. Ponudi svojim djetetu bezuvjetnu ljubav i ono će bez sumnje napredovati.
miss7mama.24sata.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO