NOVI HIT: Otok u Grčkoj kojem se u 2020.smiješi velika popularnost


U posljednjih nekoliko godina imali smo priliku otputovati na razna mjesta, vidjeti različite nove krajeve i svaki put iznova se oduševiti ljepotom svijeta u kojem živimo. No, neke destinacije ipak su posebnije od drugih i svojom pričom uspiju nas potpuno razoružati, još dugo se zadržavajući u živom sjećanju. Isto iskustvo imali smo prošlog tjedna, kada smo na nekoliko dana posjetili grčki otok Astipalea.

Još uvijek ne toliko razvikan kao drugi grčki otoci (razmislimo samo o turizmu (pre)napučenih Mikonosa, Santorinija i Zakintosa koje često posjećuju i Hrvati), otok Astipalea smjestio se u Egejskom moru, u samoj blizini turske obale, a inače pripada Dodekanezu, otočnoj skupini od 12 većih i 150 manjih grčkih otoka, koji su poznati po svojoj bogatoj i burnoj prošlosti s velikim brojem povijesnih spomenika iz nekih minulih vremena. 
Astipalea spada među manje otoke, jer se proteže na nešto manje od 100 kilometara kvadratnih i broji tek oko 1.300 stanovnika.

Svjetski mediji s vremena na vrijeme pišu o tome kako će Astipalea tek postati otkrivena od strane masovnog turizma, no mi moramo priznati kako joj upravo ta činjenica – da nema previše ljudi, onog tipičnog turističkog šušura, nepodnošljivih gužvi i brzine – daje najviše šarma. Za mjesta poput ovih, nakon što ih vidite i doživite, nekad ćete čak poželjeti da ostanu vaša mala tajna. 
PO ČEMU JE ASTIPALEA TOLIKO POSEBNA?
·        Vjeruje se da je ime dobila po Astypalaeai, drevnoj figuri iz grčke mitologije koja je bila Posejdonova ljubavnica
·        Posebnom ju čini oblik leptirovih krila, zbog čega ju mnogi nazivaju jednim od najljepših otoka Dodekaneza
·        Iako bi bijele kućice koje se kaskadno nižu po brežuljku podsjetile na većinu poznatih grčkih otoka, sami vrh Astipaleje donosi neobičan kontrast – tu se smjestio dvorac venecijanske plemićke obitelji Querini, koja je nekoć vladala otokom i ovdje ga izgradila još u 13. stoljeću kao obranu od pirata i drugih neprijatelja; danas je riječ o fotogeničnoj atrakciji samog otoka
·        I Astipalea ima svoje vjetrenjače! One su bez sumnje zaštitni znak otoka i iako su stare više od dva stoljeća, i dalje se održavaju i u izvrsnom su stanju. Restaurirane, danas imaju drugu namjenu od one prvotne, kada su zahvaljujući sjevernim vjetrovima Egejskog mora neumorno radile i pomagale stanovnicima Astipaleje u izradi kruha. U njima ćete sada pronaći urede turističkih informacija i galerije, a prostor oko vjetrenjača mjesto je druženja – i mladih i starih.
·        Zašto o Astipaleji od ove godine priča još više ljudi? Zato što je prozvana prvim smoke-free otokom u Europi i svijetu. 
PRVI OTOK BEZ DIMA CIGARETA
Grčka se već dulje vrijeme smatra svojevrsnom crnom ovcom među europskim zemljama kada je riječ o implementaciji zakona koji bi zabranili ili ograničili pušenje cigareta na javnim mjestima, pa tako i u kafićima i restoranima.

Stoga ne čudi da je vijest o tome kako Astipalea pionirski postaje prvi ‘smoke-free’ otok u svijetu obišla svjetske medije i izazvala vrlo pozitivne reakcije. Odbacujući dim cigarete u lipnju 2018., otočke vlasti odlučile su se fokusirati na well-being svojih stanovnika i, naravno, turista koji posjećuju Astipaleju te im osigurati još veću kvalitetu stanovanja i boravka na otoku.

Posjetitelje otoka danas se poziva da postanu dijelom smoke-free kulture, a ovom je promjenom Astipalea postala jedan sasvim novi tip destinacije za putovanja, na kojem se promovira nevjerojatno pozitivna energija otoka; njegov krajolik, njegove plaže, njegova tradicija i kultura, kao i njegovi ljudi koji će vam uvijek iznova izmamiti osmijeh na lice. 
Na svom putovanju prema potpunom smoke-free otoku, Astipalea je nedavno dobila i Smoke-Free Culture certifikat, od strane TUV Austria, vodeće nezavisne organizacije za dodjelu certifikata koja je prepoznala posvećenost i predanost otoka reduciranju dima cigarete u javnom prostoru i sve akcije koje su otočke vlasti napravile kako bi potaknule ljude da prestanu pušiti ili cigaretu zamijene manje štetnim alternativama.

AKO POSJETITE ASTIPALEJU, EVO ŠTO ZNATI O AKTUALNOJ SMOKE-FREE POLITICI…
·        Na aerodromu, u luci, na plažama i u području oko vjetrenjača, naići ćete na informativne ploče sa svim smoke-free odredbama koje su na snazi
·        Područje oko kultnih vjetrenjača, kao i dvije najljepše plaže na Astipaleji, proglašeni su smoke-free zonama
·        Smoke-free pokretu pridružili su se i brojni kafići, barovi, restorani i hoteli na otoku
·        Ondje gdje ćete pronaći smoke-free oznake, pušenje cigareta je zabranjeno, no moguće je koristiti druge smoke-free uređaje i proizvode 
U KOJIM ISKUSTVIMA SMO UŽIVALI NA ASTIPALEJI?
Osim klasičnog turističkog razgledavanja, penjanja i spuštanja šarmantnim krivudavim uličicama Astipaleje, istraživanja vjetrenjača i uživanja u pogledu koji puca s vrha otoka i s razine dvorca Querini, postoji još mnogo genijalnih iskustava koje pruža ovaj još uvijek ne toliko razvikan grčki otočić.

U dva dana boravka na njemu, imali smo ih priliku iskusiti i mi, a istraživanje Astipaleje započeli smo odmah po smještanju u Anatoli luxury studios & suites Astypalaia. 
Uvođenje i provođenje smoke-free politike omogućilo je Astipaleji da se razvije na jedan sasvim novi način i da turistima ponudi mnogo više od klasičnog odmora na Mediteranu. Ono što smo i sami mogli zaključiti jest to da se osjećaj well-beinga ovdje može ostvariti na skoro svakom koraku, a smoke-free kulturu otoka istražili smo iz različitih kuteva, u kombinaciji s brojnim kulinarskim i lifestyle aktivnostima. 
Nakon dolaska na otok, prvo iznenađenje dana bio je posjet Steno Bay smoke-free plaži, udaljenoj od samog mjesta 10-ak minuta vožnje. Zdravi ručak serviran na plaži ubrzo je popraćen raznim aktivnostima u kojima smo mogli uživati, poput vožnje kajaka i kanua, paddlinga, ronjenja i masaže.  
Kasni popodnevni sati našeg prvog dana na Astipaleji bili su rezervirani za Mixology experience pod vodstvom poznatog njemačkog barmena i koktel majstora Renea Soffnera. Rene, koji je inače vlasnik dva omiljena bara u Frankfurtu i Muenchenu, lokalne je sastojke iskoristio kako bi nam predstavio nove verzije klasičnih pića i tako omogućio da omiljene koktele poput mojita doživimo iz jedne sasvim drugačije perspektive. Druženje se nastavilo u Akti Seafood restoranu, na jednoj od najljepših otočkih lokacija; u stijenama, tik do mora i s pogledom na pitoreskne bijele kućice Astipaleje. 
I dok je prvi dan bio rezerviran za prvu smoke-free plažu (Steno Bay), drugi dan boravka na Astipaleji iskoristili smo za posjet Livadi smoke-free plaži. I ovdje smo se uvjerili koliko zabavno i dragocjeno iskorišteno može biti vrijeme provedeno uz more. U ranim jutarnjim satima ondje smo vježbali yogu, uživali u miru, ali i morskim prizorima koji nas okružuju, a nešto više dinamike nakon toga donijele su avanture u kajaku, kanuu i na SUP daskama. Na Livadi smoke-free plaži s koje puca predivan pogled na otok doživjeli smo i jedno sasvim novo iskustvo; blind tasting u režiji poznatog grčkog chefa i zvijezde Masterchefa Sotirisa Kontizasa koji je probudio sva naša osjetila i potaknuo ih na istraživanje. 
A u nastavku dana istraživali smo i grad, upoznavali njegove najveće atrakcije, divili se nekim od najimpresivnijih otočkih mitova i legendi… Astipaleja je bez sumnje grad bogate povijesti i, s obzirom na novu smoke-free titulu, vrlo obećavajuće i zanimljive budućnosti.  Kako bi sa stilom zaokružili svoj boravak na otoku, večernji sati bili su rezervirani za večeru u Agoni Grammi restoranu, u kojem smo se još bolje upoznali s tradicionalnom kuhinjom ovog kraja i najboljim lokalnim organskim namirnicama, da bi večer naposljetku bila začinjena specifičnim zorba performansom domaćih svirača i plesača. 
Nakon što su se prvi dojmovi slegnuli, sigurno je sljedeće: mnogo je načina na koje i vi možete biti dio jedne sasvim nove smoke-free kulture, koja će vam otvoriti neke nove vidike, baš kao što je i nama u nekoliko dana boravka na čarobnoj Astipaleji.


journal.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...